2021. szeptember 24., péntek, Gellért napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
19:05 Illegális telepesfalu ellen tüntetett a palesztin, agyonlőtték a zsidó megszállók18:40 Szabadon engedték a volt katalán elnököt, de Szardínián kell maradnia18:35 Öten meghaltak balesetben Abonynál18:11 "A kézlevágás szükséges a biztonság érdekében" - a tálibok már csak azt vizsgálják, nyilvánosan kell-e végrehajtani17:41 Karácsonynak nem fér bele az integetés17:20 ORFK: egy hét alatt több száz intézkedés történt vezetés közbeni mobilozás miatt16:42 A torzó16:05 Schiffer: Jakab nem a nép, hanem a csőcselék hangja15:15 Műlábat rabolt az okos néger, majd a fejére kötözve sétáltatta14:48 Az amerikai kontinens legrégebbi ismert emberi lábnyomait fedezhették fel Új-Mexikóban14:04 Elkeseredésében spammelni kezdett a Jobbik13:50 Az már rendben van, ha a munkáltató írja elő a kötelező oltást?13:27 Európai Bordalfesztivál kezdődik Baranyában12:35 Nyilvánosságra hozták a biztonsági kamerák felvételeit a Kapitólium ostromáról12:17 A bukaresti törvényszék elutasította az EMNP és az MPP fúziójának bejegyzését
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Hivatalos a közeledés: kínai tisztségviselőkkel találkozott egy tálib küldöttség Kínában

A kínai diplomácia vezetőjével és magas rangú tisztségviselőivel találkozott az afganisztáni tálibok küldöttsége Kínában - jelentette be szerdán Mohammad Naím, a radikálisok egyik szóvivője, aki szintén a delegáció tagja.
A kilencfős küldöttség kedden érkezett oda kétnapos látogatásra, élén Abdul Gáni Baradarral, a tálibok második számú vezetőjével. A kínai tisztségviselőkkel folytatott tárgyalások témái között szerepel az afganisztáni békefolyamat és biztonsági kérdések - írta Mohammad Naím a Twitteren.
A tálibok biztosították Kínát afelől, hogy Afganisztán területét nem használják más országok biztonságának fenyegetésére - tette hozzá Naím. A kínai tisztségviselők pedig ígéretet tettek arra, hogy nem avatkoznak bele az afgán belügyekbe, de segítik megoldani a problémákat és helyreállítani a békét - mondta.
Naím nem árulta el, hogy hol került sor a találkozóra, de később a kínai külügyminisztérium szóvivője szokásos tájékoztatóján közölte, hogy Vang Ji miniszter és Kína afganisztáni különmegbízottja az északi Tiencsin városban találkozott a tálib vezetőkkel.
A Reuters értékelése szerint a találkozó valószínűleg tovább erősíti a tálibok elismertségét a nemzetközi színtéren.
A Kínával határos Afganisztánban sokat romlott a biztonsági helyzet azóta, hogy az Egyesült államok vezette nemzetközi haderő megkezdte csapatai kivonását az országból. A tálibok offenzívák sorozatát indították az afgán kormányerők ellen, és jelentős területeket, határátkelőket szereztek meg. Eközben a Katarban zajló béketárgyalások közöttük és a kabuli kormány között zsákutcába jutottak.
Az iszlám szigorúan konzervatív ágát képviselő tálibok 1996 és 2001 között vezették Afganisztánt. Uralmuknak az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet ellen harcoló koalíció vetett véget, miután a tálibok megtagadták a terrorszervezetet vezető Oszama bin Laden kiadását.
Frissítés: Kína támogatásáról biztosította a tálibokat
Peking támogatásáról biztosította az afganisztáni tálibokat szerdán Vang Ji kínai külügyminiszter, feltételül szabva, hogy szigorúan határolódjanak el minden terrorszervezettől, köztük a Kelet-turkesztáni Iszlám Mozgalomtól (ETIM), amelyet Kína az ujgurok lakta Hszincsiangban elkövetett merényletekkel vádol.
A Vang Ji vezette delegáció szerdán a kelet-kínai Tiencsinben találkozott a kilencfős tálib küldöttséggel, élén Abdul Gáni Baradarral, a tálibok második számú vezetőjével.
A kínai külügyminisztérium közleménye szerint Vang a megbeszélés során úgy vélekedett: az Egyesült Államok Afganisztán-politikájának kudarcára utal az amerikai és NATO-csapatok kivonása Afganisztán területéről. A kínai külügyi tárca vezetője leszögezte: a tálibok kulcsfontosságú katonai és politikai erőt képviselnek az országban. Reményét fejezte ki továbbá, hogy fontos szerepet töltenek majd be az afganisztáni megbékélési folyamatokban és az ország újjáépítésében.
Elmondta: Kína támogatja Afganisztán szuverenitását és területi egységét, ám ennek feltételeként azt jelölte meg, hogy a tálibok teljes mértékben elhatárolódnak az ETIM-hez hasonló terrorszervezetektől. Az ETIM-ről szólva aláhúzta, a Mozgalmat "az ENSZ Biztonsági Tanácsa nemzetközi terrorista szervezetként tartja számon, amely ráadásul közvetlen fenyegetést jelent Kína nemzetbiztonságára és területi egységére nézve".
Vang még júniusban, afgán és pakisztáni hivatali kollégájával találkozva elmondta, hogy Kína vissza kívánja hozni a tálibokat a politika fősodrába, és kész arra, hogy levezesse az afganisztáni felek közti béketárgyalásokat.
(MTI)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready