2021. szeptember 24., péntek, Gellért napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
20:08 Van grafén az oltásban? Okozhat terméketlenséget? Mind meghalunk rákban? - A Vérnyúl-sorozat befejező része19:39 Orosz lap: nincs összefüggés a permi nyomozó öngyilkossága és az egyetemi ámokfutás között19:05 Illegális telepesfalu ellen tüntetett a palesztin, agyonlőtték a zsidó megszállók18:40 Szabadon engedték a volt katalán elnököt, de Szardínián kell maradnia18:35 Öten meghaltak balesetben Abonynál18:11 "A kézlevágás szükséges a biztonság érdekében" - a tálibok már csak azt vizsgálják, nyilvánosan kell-e végrehajtani17:41 Karácsonynak nem fér bele az integetés17:20 ORFK: egy hét alatt több száz intézkedés történt vezetés közbeni mobilozás miatt16:42 A torzó16:05 Schiffer: Jakab nem a nép, hanem a csőcselék hangja15:15 Műlábat rabolt az okos néger, majd a fejére kötözve sétáltatta14:48 Az amerikai kontinens legrégebbi ismert emberi lábnyomait fedezhették fel Új-Mexikóban14:04 Elkeseredésében spammelni kezdett a Jobbik13:50 Az már rendben van, ha a munkáltató írja elő a kötelező oltást?13:27 Európai Bordalfesztivál kezdődik Baranyában
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Lengyelország szeretne olyan busás kártérítést kapni a németektől a második világháború miatt, mint Izrael

Németország nem kárpótolta Lengyelországot a második világháború idején okozott károkért és hatmillió lengyel állampolgár meggyilkolásáért, nem igaz, hogy a jóvátétel ügye le van zárva - jelentette ki hétfőn Pawel Jablonski lengyel külügyminiszter-helyettes, a német CDU-CSU kancellárjelöltjének szavaira reagálva.
Armin Laschet, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) közös kancellárjelöltje a hét végén a német megszállók elleni 1944-es varsói felkelés évfordulós megemlékezésein vett részt a lengyel fővárosban.
Ez alkalomból a Rzeczpospolita napilapban hétfőn megjelent interjúban Laschet a második világháborúért vállalt német felelősségről beszélt, egyúttal aláhúzta: a német háborús jóvátétel kérdése Lengyelország felé "a múltban véglegesen elrendeződött a kölcsönös megállapodás révén". Elutasította, hogy a témát "minduntalan politikai eszközként használják".
Erre reagálva Jablonski a lengyel közszolgálati rádiónak azt mondta: több más német politikushoz hasonlóan a német kancellárjelölt is politikai okokból próbálja lezárt ügynek beállítani a jóvátételt.
"Fel kell tenni a kérdést, hogy Németország kifizette-e Lengyelországnak a háborús károkért, hatmillió lengyel állampolgár meggyilkolásáért járó jóvátételt?" - mondta a lengyel diplomata, hozzáfűzve: a válasz nemleges. "Lengyelország a jóvátételt nem kapta meg, az ügy nem zárult le, továbbra is aktuálisnak, a kétoldalú kapcsolatokban rendkívül fontosnak tartjuk" - húzta alá.
Megjegyezte egyúttal, hogy Németország "erőteljesen ellenszegül" a kérdés felvetésének, megoldása ezért "nem lesz egyszerű".
A Laschet-interjúban említett megállapodást az egykori NDK és a volt Szovjetunió kötötte 1953-ban. Ennek nyomán az akkori kommunista Lengyel Népköztársaság kormánya nyilatkozatban mondott le a szovjet blokknak járó német jóvátétel neki ítélt részéről. Varsó jelenlegi álláspontja szerint a Szovjetunió nyomására tett lengyel nyilatkozat jogilag érvénytelen.
A második világháborús német kárpótlással foglalkozó lengyel parlamenti munkacsoport 2017-es elemzése szerint Lengyelország és állampolgárai a többi érintett országhoz képest aránytalanul alacsony jóvátételt kaptak Németországtól, a lengyel áldozatok számára Berlin eddig nem egészen 1 százalékát fizette ki annak az összegnek, amellyel a nyugat-európai országok, az Egyesült Államok és Izrael állampolgárait kárpótolta.
A károkat összegző elemzést az említett parlamenti munkacsoport tavaly készítette el, de még nem tette közzé.
(MTI)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready