Tizenhét országban több mint 2700 alkalommal ért támadás egészségügyi dolgozókat háborús területeken 2018 és 2020 között - közölte kedden az Egészségügyi Világszervezet (WHO).
A beszámoló szerint némely esetben célzott támadásról volt szó, míg más alkalmakkor egészségügyi létesítmények szenvedtek károkat a harcok során. A támadások következtében több mint 700 egészségügyi dolgozó vesztette életét, és további több mint 2000 sebesült meg.
A WHO az idén 588 ilyen incidenst jegyzett fel, 114 halálesettel.
"Egyetlenegy támadás is túl sok" - jelentette ki újságíróknak Altaf Muszani, a WHO adatbankjának vezetője, aki szerint az okozott kár nem áll meg a támadásnál: egészségügyi dolgozók traumatizáltak lesznek, és nem jelentkeznek többé a munkára, s ennek következtében páciensek maradnak ellátás nélkül.
A WHO elemzése nem tért ki arra, hogy pontosan kik, vagy mely csoportok álltak a támadások mögött.
Az Egészségügyi Világszervezet jelentésében klinikák, gyógyszerraktárak és -szállítmányok, valamint mentőautók elleni támadásokról számolt be egyebek között a Közép-afrikai Köztársaságban, Mozambikban, Mianmarban, Nigériában, Szomáliában, Szíriában, Jemenben és a palesztin területeken.
Beszámolója szerint a WHO célul tűzte ki, hogy megpróbálja meggyőzni a konfliktusok feleit: vegyék figyelembe és kíméljék az egészségügyi dolgozókat és létesítményeket.
(MTI)