Elpusztult lovak tetemei hevernek szerteszét a kazahsztáni Mangisztau-félsziget kiszáradt sztyeppéjén, ahol a súlyos szárazság megfosztotta az állatokat az élelemtől és a víztől, és veszélyezteti több száz állattenyésztő megélhetését.
Mangisztau tartomány vezetése már több mint ezer állat - ló, szarvasmarha, juh - elhullását jelentette, és a központi kormány ígéretet tett arra, hogy árpát küld a térségbe.
Ezen a nyáron szokatlanul magas, egyes helyeken rekordokat döntő hőmérsékleteket mértek az egykori közép-ázsiai szovjet köztársaság térségeiben, és a kazah kormány arra kényszerült, hogy betiltsa a takarmányok exportját és szomszédjaitól vizet kérjen.
A Mangisztau-félsziget sztyeppéin a lovaknak nincs mit legelniük, a térségben a széna és az árpa ára magasba szökött. Egyes gazdák arra kényszerültek, hogy nedves kartonpapírokat vágjanak darabokra és keverjenek hozzá az állatok eleségéhez.
A lóhús és a fermentált kancatej a kazah étrend fő forrása, a ló- valamint a tevetenyésztés hagyományos életforma a félszigeten.
A globális hőmérséklet-emelkedés mellett a félszigetet sújtja az egyre nagyobb szárazság a Kaszpi-tenger miatt, amely a félszigetet szinte körülöleli, és amely egyre sekélyebbé válik - mondta Orinbaszar Togzsanov környezetkutató.
Van ugyan apály és dagály, de a tenger szintje az utolsó 100 évben nem érte el régi maximumát - tette hozzá.
Szvetlana Dolgih, a kazah meteorológiai szolgálat klímakutató részlegének vezetője elmondta, hogy Kazahsztánban évtizedenként 0,3 Celsius-fokkal emelkedik az átlaghőmérséklet.
Vannak időszakok, amikor több eső és hó esik Kazahsztán északi gabonatermő térségeiben, de a mezőgazdaság egészét veszélyezteti a klímaváltozás - hangoztatta.
(MTI)