Alapos vizsgálatot sürgetett szerdán Vang Ven-pin kínai külügyi szóvivő azokkal a mészárlásokkal kapcsolatban, amelyeket állítólag az amerikai hadsereg és a velük szövetséges erők követtek el az afgán civilek körében az elmúlt húsz évben.
Vang a kijelentést egy sajtótájékoztatón tette az azzal kapcsolatos kérdésre, amely az Afganisztánban nemrég végrehajtott amerikai dróntámadást és az annak nyomán bekövetkező állítólagos civil haláleseteket firtatta.
A Hszinhua kínai hírügynökség ezzel kapcsolatban felidézi az afgán főváros, Kabul repülőterénél a múlt csütörtökön elkövetett öngyilkos robbantásos merényletet, amelyben csaknem kétszázan vesztették életüket, további több tucatnyian megsebesültek. A Hszinhua szerint egyes sebesültek azt állították, hogy az amerikai hadsereg "emberekre lőtt" a robbanás után, további halálos áldozatokat követelve.
A kínai hírügynökség "jelentésekre" hivatkozó beszámolója szerint az amerikai hadsereg másnap dróntámadást hajtott végre egy kabuli lakóépület ellen terrorellenes fellépése során, megölve tíz civilt. A kínai külügyi szóvivő szerint Peking figyelembe vette ezeket a jelentéseket. Vang szerint jelentések azt mutatják, hogy Afganisztánban gyakori voltak a civilek legyilkolása az amerikai hadsereg által.
Példaként említik azt az esetet, amikor 2002-ben amerikai légicsapás ért egy esküvői szertartást Uruzgán tartományban, több tucat halálos áldozatot és több mint 100 sebesültet eredményezve. A Hszinhua szerint 2008-ban egy amerikai légicsapásban közel 100 civil vesztette életét Herát tartományban, 2010-ben pedig egy NATO-légicsapásban 33 ember lelte halálát Dajkundi tartományban. A kínai hírügynökség megemlíti továbbá, hogy egy 2019-es amerikai dróntámadásban 30 civil vesztette életét Nangarhar tartományban.
Vang szerint az Afganisztánban végrehajtott amerikai légicsapások civil halálos áldozatainak valódi száma jóval nagyobb az amerikai kormány által hivatalosan közöltnél. A kínai hírügynökség által hivatkozott adatok szerint 2020 áprilisáig valamivel több mint 47 ezer civil vesztette életét az afganisztáni háborúban.
(MTI)