Három év börtönbüntetésre ítéltek szerdán Svédországban kémkedés miatt egy 47 éves férfit, aki a Scania tehergépjármű-gyártócég tanácsadójaként üzleti titkokat adott át egy orosz diplomatának pénzért cserébe.
A Kristian Dimitrievski néven azonosított férfi a vád szerint jogellenesen gyűjtött bizalmas információkat a Scania és a Volvo személyautó-gyártó cég tanácsadójaként. A göteborgi kerületi bíróság megállapítása szerint a vádlott az információkat USB-adathordozókon keresztül adta át, teljes tudatában annak, hogy ezt Oroszország javára teszi.
Az ítélőszék azonban megállapította azt is, hogy ez a Scania üzleti titkainak átadása során valósult meg, de a Volvo információinak esetében nem, ezért az utóbbival kapcsolatos vádpontban felmentette. A bíróság szerint ugyanis a kémkedés vádjához bizonyítani kell, hogy veszélyeztetheti a svéd nemzetbiztonságot az adott információ átadása a külföldi országnak, s míg ezt a Scania információi átadásának esetében sikerült bizonyítani, addig a Volvo információival kapcsolatban nem.
Dimitrievski tagadta a vádakat.
Az ügyészség korábban arra a megállapításra jutott: a vádlott tetteivel veszélybe sodorta a svéd nemzetbiztonságot, ezért "hosszú börtönbüntetést" kért az ügyben. Svédországban legfeljebb hat év börtönbüntetést lehet kiszabni kémkedésért.
A bíróság szerint Dimitrievski 2016-ban lépett kapcsolatba az orosz diplomatával, akivel rendszeresen találkozott bizonyos időközönként. A tanácsadót végül 2019-ben, egy étteremben tartóztatták le, miután 27 800 svéd koronát (csaknem 960 ezer forintot" vett át az orosz diplomatától.
(MTI)