Korábbi magas rangú afgán tisztségviselőktől lefoglalt készpénzt és aranyrudakat szolgáltattak be több mint 12 millió dollár (több mint 3,5 milliárd forint) értékben a tálibok az afgán központi banknak - közölte a jegybank szerdán.
Az afganisztáni tálib hatalomátvétel óta a radikális iszlamisták ellenőrzése alatt álló központi bank közleménye szerint az eszközöket a tálib hatóságok szolgáltatták be.
A világhálón megjelentetett beszámoló szerint nagy mennyiségben foglaltak le készpénzt és aranyrudakat a tálibellenes küzdelem egyik vezéralakjának számító Amrulla Száleh korábbi alelnök otthonában.
A központi bank közleménye szerint nem világos, hogy a korábbi tisztségviselők miért tartották otthonukban a készpénzt és az aranyrudakat.
A beszámolóban mindössze Szálehet nevezték meg a korábbi kormánytisztviselők között, arra azonban nem tértek ki, hogy milyen értékben foglaltak le eszközöket Száleh házában.
A dpa német hírügynökség azonban emlékeztet arra, hogy az elmúlt napokban a világhálón tálibokat pártoló fiókokon videofelvételeket tettek közzé pénzzel teli zsákokról, Ahmadulla Vászik tálib tisztségviselő pedig a Twitteren azt állította, hogy több mint hatmillió dollár (több mint 1,7 milliárd forint) készpénzt és 18 aranyrudat foglaltak le Száleh Pandzsír tartománybeli otthonában.
A feltételezések szerint a tálibellenes küzdelmet vezető, a pandzsíri hegyekben bujkáló Száleh nem reagált a tálibok állításaira.
(MTI)