A Dél-afrikai Köztársaság legfelsőbb bírósága elutasította pénteken Jacob Zuma volt elnök fellebbezését egy korrupciós ügyben rá kiszabott 15 hónapos börtönbüntetés ellen.
Zumát június végén ítélte el az alkotmánybíróság, mert nem volt hajlandó megjelenni a korrupciós ügyeit vizsgáló bizottság meghallgatásán.
A volt dél-afrikai elnök jelenleg egy műtét után kórházban lábadozik. Júliusban arra hivatkozva kérte a bíróságtól a rá kiszabott büntetés visszavonását, hogy az túlságosan szigorú, s a börtön veszélyeztetné az egészségét és az életét.
Az országot 2009 és 2018 között vezető 79 éves Zuma ellen összeesküvés, korrupció, pénzmosás és csalás miatt emeltek vádat. Ő maga ártatlannak vallotta magát, és kifogásolta az ellene zajló eljárást.
A korrupciós ügyeit vizsgáló bizottság 2018-as megalakulása óta Zuma csupán kétszer jelent meg meghallgatáson, de egyik alkalommal sem tett vallomást, és támadást intézett a vizsgálatot vezető bíró ellen is, akit "politikai propagandával" vádolt. Az ország alkotmánybírósága idén januárban hozott döntése arra kötelezte, hogy működjön együtt az igazságszolgáltatással. Ennek semmibevételével sértette meg a bíróságot.
A volt elnök bebörtönzése nyomán júliusban súlyos zavargások robbantak ki a Dél-afrikai Köztársaságban, több mint 300 ember életét vesztette, és üzletek ezreit dúlták fel és fosztották ki. A rendbontások elfojtására a hadsereget is bevetették.
Cyril Ramaphosa elnök a véres zavargásokat "bukott zendülésnek" nevezte, amelynek kirobbanásához hozzájárult a nagyrészt a fekete közösségekben tetten érhető elégedetlenség is.
(MTI)