A törvényhozók elszámoltathatóságát korlátozó, évtizedekkel korábbi alkotmányt állítanák vissza a tálibok Afganisztánban - derül ki a tálib igazságügyi miniszter irodája által kedden kiadott közleményből.
A tájékoztatás szerint Abdul Hákim Saraj Kína kabuli nagykövetével, Vang Juval folytatott egyeztetésén azt is leszögezte: az új tálib kormány mindössze azokat a jogszabályokat veti el a régi alkotmányból, amelyek szerinte nem állnak összhangban az iszlám rendelkezéseivel.
A keményvonalasnak tartott Saraj ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Kabul tiszteletben tartja azokat a nemzetközi jogszabályokat és egyezményeket, melyek nem mondanak ellent az iszlámnak.
Az 1964-ben életbe lépett, 1973-ig érvényben lévő alkotmány szerint a törvényhozás nem vonhatja felelősségre az uralkodót.
A tálibok már korábban, az afgánközi egyeztetések során kifogásolták a 2004-ben hatályba lépett alkotmányt, amelyet szerintük "a nyugat kényszerített rá egy muszlim társadalomra", s az afganisztáni békefolyamat egyik fő akadályának nevezték.
Az alkotmány közvetlen elnökválasztást ír elő, amelyet a tálibok szintén elutasítanak.
(MTI)