Etiópiában a miniszterelnök, a 2019-ben Nobel-békedíjjal kitüntetett Abij Ahmed ezentúl a frontvonalról irányítja a hadműveleteket a tigréi felkelők ellen - jelentette be szerdán az etióp kormányszóvivő.
Tulu Legessze újságíróknak azt mondta, Abij kedden érkezett meg a frontra, azonban a kormányfő pontos tartózkodási helyét nem árulta el. Hozzátette, hogy Abij távollétében helyettese, Demeke Mekonnen Hasszen látja el a miniszterelnöki feladatokat.
Abij Ahmed a héten jelentette be, hogy átveszi a hadsereg vezetését. A Nobel-békedíjas miniszterelnök - aki korábban katona volt - a döntést az észak-etiópiai Tigré tartományt irányító, onnan pedig a főváros, Addisz-Abeba felé nyomuló Tigréi Népi Felszabadítási Fronttal (TPLF) és a hozzájuk csatlakozott milíciákkal vívott harcokkal magyarázta.
"Olyan idők járnak, amikor mártíromságra van szükség az ország vezetéséhez" - jelentette ki hétfőn közleményben a kormányfő, a kormány pedig minden, a katonai szolgálatra alkalmas állampolgárt felszólított, hogy vegyen részt a harcokban.
Az Afrika második legnépesebb országában tavaly november óta dúló konfliktusnak már több tízezer halálos áldozata van, s jóllehet a többi között az Afrikai Unió és az Egyesült Államok is igyekszik közvetíteni a harcoló felek között, az ENSZ pedig többször figyelmeztetett humanitárius válságra, a konfliktus mind ez idáig nem csillapodott.
(MTI)