Ausztrália békefenntartókat küld a Salamon-szigetekre, hogy segítsen véget vetni a két napja tartó zavargásoknak Honiarában - jelentette be Scott Morrison ausztrál miniszterelnök csütörtökön.
"Az a célunk, hogy garantáljuk a stabilitást és a biztonságot" - magyarázta Morrison. Az ausztrál kormányfő elmondta: Manasseh Sogavare, a Salamon-szigetek miniszterelnöke kérte a segítségüket.
Eközben Kína aggodalmának adott hangot az események miatt. A tüntetők a kínai negyedben is romboltak a Salamon-szigetek fővárosában, Honiarában. Peking felszólította a helyi kormányt, hogy tegyen meg mindent a kínai állampolgárok és intézmények biztonságának szavatolásáért.
Honiarában nagy tömegeket megmozgató tüntetések voltak az elmúlt napokban. A tiltakozások annak ellenére folytatódtak, hogy szerdán kijárási tilalmat rendeltek el, mert a tüntetők meg akarták rohamozni a parlamentet.
A kormánnyal elégedetlenek kormányzati és rendőrségi épületeket is felgyújtottak. A közösségi médiában lángoló épületekről tettek közzé felvételeket.
A Salamon-szigetek 1978-ban vált függetlenné Nagy-Britanniától. A 2000-es évek elején etnikai viszály lángolt fel az országban. A feszültség miatt Ausztrália békefenntartókat állomásoztatott a térségben 2003 és 2013 között.
(MTI)