José Antonio Kast megnyerte a november 19-én megejtett chilei elnökválasztást, de nem kapta meg a szavazatok több mint ötven százalékát, ezért december 19-én második fordulóra kerül sor. Kast szülei 1950-ben vándoroltak be Chilébe Bajorországból. Közben a zsidók és a nemzetközi liberálisok németországi segítséggel „kiderítették”, hogy Kast édesapja az NSDAP tagja, illetve a Wehrmacht hadnagya volt. Azt is szemére vetik, hogy több ízben elismerően szólt Augusto Pinochetről, Chile korábbi elnökéről – írja a Jiszráél Há-Jom és (korábban) a Süddeutsche Zeitung.
Zoom
José Antonio Kast (fotó: Fb rajongói oldal)
José Antonio Kast 1966-ban született Santiago de Chilében, Chile fővárosában. Édesapja, Michael Kast Schindele, korábban a NSDAP tagja, illetve a Wehrmacht hadnagya volt. Édesanyja, Olga Rist Hagspiel. Szülei 1950-ben vándoroltak ki Bajorországból Chilébe, ahol Cecinas Bavariá néven 1962-ben jól menő kolbászkészítő üzemet alapítottak, s az új hazában kilenc gyermekük, köztük José Antonio született. José Antonio egyik testvére, Miguel Kast munkaügyi miniszter és jegybankelnök volt Augusto Pinochet elnöksége idején. Apai nagybátyja, Filipe José Kast Sommerhoff pedig Sebastián Pinera elnök első kabinetjének tagjaként 2010-től az újjáépítéséért és a gazdasági fejlesztésért felelős miniszter volt.
Zoom
„Szavazz Kastra!” - hirdetik a José Antonio Kastot támogató chileiek (fotó: Fb)
José Antonio Kast Santiago de Chilében német iskolába járt, majd jogot hallgatott a Chilei Pápai Katolikus Egyetemen. Foglalkozását tekintve ügyvéd. Politikusként korábban a Chilei Képviselőház tagja volt. 2018-ban elindította az Acción Republicana nevű jobboldali mozgalmat. Kast 2019-ben megalapította a Chilei Republikánus Pártot (Partido Republicano de Chile), amelynek elnökévé választották.
Zoom
„Küzdj a fasizmus ellen!” - követelik a José Antonio Kastot horogkereszttel megjelenítő baloldali tüntetők Santiago de Chilében (fotó: AFP)
José Antonio Kast indult az idei chilei elnökválasztáson is, amelynek a 2021. november 19-én megtartott első fordulójában a szavazatok 28 százalékát szerezte meg, míg legfőbb riválisa, a szocialista utcai tüntetések ismert szervezője, Gabriel Boric csak a voksok 25 százalékát. December 19-én azonban meg kell ismételni a szavazást, mert egyikük sem érte el a szavazatok több mint 50 százalékát. Kast ellenzi az illegális bevándorlást, hirdeti a bűnözés, főleg a kábítószer-kereskedelem elleni szigorúbb fellépés szükségét, a családok és az egyház védelmét. Így aztán nem csoda, hogy a választások első fordulójában elért eredménye után a nemzetközi liberálisok, főleg a zsidók azonnal megindították ellene a rágalomhadjáratot. A segítséget „természeten” Németországból kapták, ahol a levéltári okmányokból egyesek kiderítették azt, ami egyébként már régen nyílt titok volt: a mostani elnökválasztáson győzelemre esélyes Kast édesapja, Michael Kast Schindele a Nemzetiszocialista Német Munkáspárt (NSDAP) tagja volt. Kast korábban állítólag azt mondta, hogy apja nem volt náci, s a hadseregbe sem önként vonult be.
Zoom
José Antonio Kast elnökké választásáért tüntetők Santiago de Chilében (fotó: Fb)
A 2014-ben elhunyt édesapja múltját firtató kérdésekre, vádakra Kast még 2018-ban ezt válaszolta: „Háború idején kötelező volt bevonulni a Wehrmachtba, s egy 17-18 éves fiatalember nem mondhatta azt, hogy márpedig ő nem kíván bevonulni. Főbe is lőtték volna, ha ilyent mond.” Valóban nem mondhatta, hogy nem kíván bevonulni, amiképpen Izraelben sem mondhat ilyent egy egészséges állampolgár. Másrészt viszont a mostani chilei elnökválasztáson nem az egykori, időközben már elhunyt NSDAP-tag és a Wehrmacht hadnagya, Kast édesapja méretteti meg magát, hanem annak 55 éves fia. Mindenesetre kíváncsian várjuk a chilei elnökválasztás december 19-én tartandó második fordulójának eredményét.
H. J. – Kuruc.info