Peking újra tiltakozott az Iránnal szembeni egyoldalú amerikai szankciók ellen, miközben megkezdte negyedszázadra szóló együttműködését Teheránnal - közölte a kínai külügyminisztérium szombaton.
Vang Ji kínai külügyminiszter és iráni kollégája, Hoszein Amirabdollahián a Csiangszu tartománybeli Vuhsziben találkozott pénteken.
A találkozón a kínai miniszter támogatásáról biztosította az atomalkut, amelyet Irán 2015-ben kötött az Egyesült Államokkal, Oroszországgal, Kínával, Franciaországgal, Nagy-Britanniával és Németországgal. Ez lehetővé tette az iráni gazdaságot fojtogató szankciók egy részének feloldását, cserébe a szigorú ENSZ-ellenőrzés alá helyezett iráni nukleáris program drasztikus csökkentéséért. Az Egyesült Államok azonban 2018-ban felmondta a nemzetközi szerződést, és újra életbe léptette a büntetőintézkedéseket Teheránnal szemben. Ezután Irán is fokozatosan kihátrált kötelezettségvállalásai teljesítése alól.
Vang szerint elsősorban az Egyesült Államok felelős a jelenlegi nehézségekért az iszlám köztárssággal. Leszögezte: Peking határozottan ellenzi az egyoldalú szankciókat Iránnal szemben, a politikai manipulációt az emberi jogokhoz hasonló ügyeken keresztül, illetve a beavatkozást a térség országainak belügyeibe.
Kína és Irán tavaly márciusban huszonöt évre szóló együttműködési megállapodást kötött egymással. A kínai külügyminisztérium friss közleménye szerint a megállapodás kiterjed az energiaügy, az infrastruktúra, a mezőgazdaság, az egészségügy, a kultúra, a kiberbiztonság és más országokkal való együttműködés területére.
Az egyezménynek köszönhetően Irán az Új Selyemút néven ismert kínai infrastrukturális projekt részesévé válik. Kína az Iráni Iszlám Köztársaság legnagyobb kereskedelmi partnere, annak ellenére, hogy iráni adatok szerint a két ország közötti kereskedelem volumene csökkent az amerikai szankciók nyomán.
(MTI)