Az Európai Unió Bírósága elutasította Romániának a Minority SafePack nevű európai polgári kezdeményezés részleges nyilvántartásba vételét jóváhagyó európai bizottsági döntés miatt benyújtott fellebbezését - erről az Európai Unió luxemburgi székhelyű bírósága tájékoztatott csütörtökön.
Az Európai Bizottság 2017. március 29-i határozatával vette részlegesen nyilvántartásba a Minority SafePack nevű európai polgári kezdeményezést, Románia pedig 2017 júniusának végén a határozat megsemmisítése iránti keresetet terjesztett elő.
Az Európai Unió Törvényszéke 2019. szeptember 24-i határozatával Románia keresetét elutasította. Románia fellebbezést nyújtott be, amit az uniós bíróság másodfokon meghozott, csütörtökön kihirdetett ítéletében ismételten elutasított és helybenhagyta a törvényszék korábbi döntését, valamint az uniós bizottságnak a kezdeményezés nyilvántartásba vételéről szóló határozatát.
A Minority SafePack nevű kezdeményezés arra irányul, hogy felkérje az Európai Uniót a nemzeti és nyelvi kisebbségekhez tartozók védelmének javítására, valamint az Unió kulturális és nyelvi sokszínűségének megerősítésére.
(MTI)