Tüzet nyitottak egymásra csütörtökön kirgiz és tádzsik határőrök a két ország közös határának egyik szakaszán - közölte a kirgiz határőrség. A harcoknak eddig egy halálos áldozatuk és 15 sebesültjük van, civilek és katonák egyaránt.
Az újabb határincidens előzménye, hogy a kirgiz fél állítása szerint tádzsik állampolgárok eltorlaszoltak egy utat két település között.
"Feszült helyzet alakult ki a kirgiz-tádzsik határszakaszon. Kirgizisztán és Tádzsikisztán határőrsége képviselőinek megbeszélései nyomán újranyitották a Batken-Iszfana közötti út egyik szakaszát, miután megerősített adatok szerint tádzsik állampolgárok korábban elzárták azt" - közölte a kirgiz nemzetbiztonsági tanács alárendeltségébe tartozó hatóság.
Mindazonáltal az esti órákban elmérgesedett a helyzet: tádzsik oldalról tüzet nyitottak a kirgiz határőrökre a dél-kirgizisztáni Batken tartomány Csir-Dobo településének térségében. A tűzharc jelenleg Tort-Kocso és Csir-Dobo településekre összpontosul. Biskek állítása szerint a tádzsik biztonsági erők akna- és gránátvetőket használnak.
Mindemellett a kirgiz hatóságok állítása szerint a tádzsik fél nem reagál tűzszüneti követeléseikre, sőt nehézfegyverzetet és csapatokat von össze a határ menti térségben, valamint célzott tűzcsapásokat mér polgári létesítményekre, így felsővezetékekre és határállomásokra.
Sztanyiszlav Zasz, a szovjet utódállamok egy részét tömörítő Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (ODKB) főtitkára a nap folyamán telefonon egyeztetett a tádzsik és a kirgiz nemzetbiztonsági tanácsok főtitkáraival. Zasz komoly aggodalmának adott hangot az újbóli határincidenssel kapcsolatban, és haladéktalan tűzszünetre szólította fel a feleket. Leszögezte: a konfliktust kizárólag békés eszközökkel, tárgyalásos úton lehet megoldani, amelyhez felajánlotta az ODKB segítségét.
Az Asia-Plus nevű tádzsik hírügynökség szerint a harcoknak már legalább egy halálos áldozatuk van. A hírügynökség úgy tudja, hogy becsapódó kirgiz lövedék az otthonában végzett egy kirgiz állampolgárral. További tizenegy tádzsik állampolgár: három polgári személy és nyolc katona megsebesült.
A kirgiz egészségügyi minisztérium négy sebesült kirgiz katonáról tett említést.
A 24.kg kirgiz hírportál értesülései szerint a harctevékenységekhez közeli, határ menti települések lakói elkezdték elhagyni otthonaikat. Időközben a helyi katasztrófavédelmi hatóság is megkezdte az érintett térségek evakuálását.
Tádzsikisztán és Kirgizisztán közös határa 980 kilométer hosszú, ebből 580 kilométernyi szakaszról sikerült eddig a két félnek megállapodásra jutnia. A Szovjetunió összeomlását követően - addig ugyanis a közös szövetségi államkeret miatt a határoknak inkább jelképes jelentőségük volt - több tucat határ menti körzet hovatartozása vált vita tárgyává, és emiatt időről időre viszályok és összetűzések törnek ki helyi lakosok között.
A helyzet legutóbb tavaly április 28-án vált ismét feszültté a térségbeli kirgiz és tádzsik falvak lakói között, a Golovnoj vízgyűjtő közelében, amelyet mindkét fél sajátjának tekint. Egy nappal később fegyveres összecsapások robbantak ki a két közép-ázsiai ország katonái között.
Biskek szerint a tádzsik katonák gépfegyvereket, aknavetőket és Mi-24-es harci helikoptereket vetettek be a harcok során. Még aznap este sikerült a feleknek tűzszünetben és a katonai alakulatok visszavonásában megállapodniuk.
(MTI)