Peren kívüli egyezségben 73 millió dolláros kártérítésben állapodott meg kedden a Sandy Hook Általános Iskolában történt fegyveres mészárlás kilenc áldozatának családjaiból álló perközösség és a Remington amerikai fegyvergyártó cég - jelentette az AP amerikai hírügynökség szerdán.
Zoom
A Connecticut állambeli Newtown kisvárosban húsz elsőosztályos kisiskolás és hat tanító halálát okozó, 2012-ben elkövetett merényletben használt gyilkos fegyvert, egy Bushmaster AR-15 típusú gépkarabélyt, a Remington cég gyártotta.
A bírósági pert szoros figyelemmel követték a fegyvertartás szigorítását követelő civil szervezetek, a legális fegyvertartást támogató csoportok és fegyvergyártó cégek is, mivel ez jogi precedenst és iránymutatást teremthet más lövöldözések áldozatai családjai számára a fegyvergyártó vállalatok ellen indítható bírósági perekhez.
A Sandy Hook-áldozatok családjai és az egyik túlélő 2015-ben nyújtott be keresetet a Remington cég ellen, azzal érvelve, hogy a vállalatnak sosem lett volna szabad ilyen veszélyes lőfegyvert árusítania a nagyközönség számára.
Zoom
A perközösség tagjainak az volt a legfőbb céljuk, hogy megakadályozzák a jövőbeni hasonló tömeges mészárlásokat azzal, hogy rákényszerítik a fegyvergyártó vállalatokat, hogy társadalmilag felelősebben járjanak el termékeikkel és azok marketing-tevékenységével.
A megállapodást követő sajtótájékoztatón a bírósági keresetet indító szülők közül néhányan keserédes győzelemről számoltak be.
"Semmi sem fogja visszahozni Dylant" - hangsúlyozta Nicole Hockley, akinek hatéves kisfia vesztette életét a lövöldözésben. "Azt remélem ettől a pertől, hogy a fegyvergyártó vállalatok végre szembenéznek munkájuk következményeivel és a megbüntetésével, illetve, hogy a fegyvergyártók és az őket támogató biztosítótársaságok, bankok és pénzintézetek rákényszerülnek, hogy soha nem látott módon megszigorítsák munkabiztonsági szabályozásukat, életeket megmentve és újabb lövöldözéseket megakadályozva ezzel" - tette hozzá Hockley.
Joe Biden amerikai elnök "történelminek" nevezte a megállapodást. "Habár ez az egyezség sem fogja eltörölni ennek a tragikus napnak az összes fájdalmát, ezzel talán megkezdődhet az ilyen támadófegyvereket gyártó vállalatok és az ilyen lőfegyverek felelőtlen marketingjét végző cégek felelősségre vonása" - fogalmazott az elnök.
A legális fegyvertartást támogató szervezetek szerint a megállapodásnak vajmi kevés hatása lesz a támadó lőfegyverek értékesítésére és a fegyvergyártó cégekre, mivel ezeket a szövetségi jogszabályok a legtöbb esetben továbbra is védeni fogják a felelősségre vonástól. De egyes szakértők szerint lehet, hogy a biztosító-társaságok ezután majd nyomást gyakorolnak a fegyvergyártókra, hogy hajtsanak végre változtatásokat.
A mostani, peren kívüli egyezség nem az első megállapodás áldozatok családjai és fegyvergyártók között. Egy Washington DC környéki mesterlövészes mészárlás nyolc halálos áldozatának családjai 2,5 millió dolláros kártérítési megállapodást kötöttek 2004-ben. Az összegből 550 ezer dollárt a Bushmaster Firearms Inc. fegyvergyártó vállalat fizetett, a többit pedig a fegyverkereskedő cég.
Az 1816-ban alapított Remington cég, amely az Egyesült Államok egyik legrégebbi fegyvergyártó vállalata, 2020-ban másodízben kért csődeljárást maga ellen, és vagyonát később több másik vállalat vásárolta fel. A Remington a Sandy Hook Általános Iskolában történt 2012-es lövöldözést követő több bírósági peres eljárás és a kiskereskedelmi forgalom korlátozása miatt ment csődbe.
(MTI)