„Zaporizzsjában hat energiablokk van. Csernobilban csak egy robbant fel” – emlékeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki azonnal tájékoztatta országa szövetségeseit a történtekről. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség közleményében azt írta, Ukrajna biztosította őket arról, hogy a zaporizzsjai atomerőmű területén keletkezett tűz nem érintett fontos alapberendezéseket. A legfrissebb hírek szerint a lángokat fél 6 után pár perccel eloltották.
Lángokban áll a délkelet-ukrajnai zaporizzsjai atomerőmű, miután az orosz fegyveres erők tüzet nyitottak a létesítményre. Az atomerőmű egyik dolgozója az erőmű hivatalos Telegram-oldalán közzétett videóüzenetében közölte, hogy a fegyveresek közvetlenül a reaktorokat célozzák. Hangsúlyozta azt is, hogy az állomáson van egy tároló a kiégett nukleáris fűtőelemek tárolására.
Jó, hogy még nem került ellenséges tűz alá. Nagyon veszélyes. Valós nukleáris veszély fenyeget
– hangsúlyozta, Hozzátette:
A támadás folytatódásával senki sem tudja megjósolni, hogy mi lesz a vége. Ez egy nukleáris létesítmény. A legnagyobb, legerősebb Európában. A következmények pedig határokon átnyúlóak lehetnek, ami messze túlmutat Ukrajnán, de még Európán is.
Ugyanakkor megjegyezte, hogy a sugárzás szintje egyelőre normális szinten van.
A támadásról felvétel is készült. Energodar polgármestere, Dmitrij Orlov megerősítette a támadást. Hozzátette: vannak sebesültek, de annak pontos számáról egyelőre nincsenek információi.
Az atomerőmű munkatársai szerint a támadást a csecsen vezető iránti hűségük miatt „kadiroviták” néven is emlegetett elit alakulat hajtotta végre.
Ukrajna veszélyhelyzetekért felelős állami szolgálata a közösségi oldalán a támadással kapcsolatban közölte, hogy a zaporizzsjai erőmű hat blokkjából jelenleg egy üzemel. A reggeli közlések szerint az atomerőmű melletti épületben ütött ki a tűz, amelyet sokára tudtak eloltani, végül 5 óra 36 perc körül sikerült megfékezni a lángokat. Halálos áldozatról nem érkezett hír.
Az ukrán külügyminisztérium mindeközben arra figyelmeztet, hogy a Zaporizzsja Atomerőműben bekövetkezett robbanás, amely az orosz csapatok ágyúzása miatti tűz miatt következhet be, tízszer erősebb lesz, mint a csernobili katasztrófa. Dmitro Kuleba külügyminiszter hangsúlyozta, hogy az oroszoknak haladéktalanul be kell szüntetniük a tüzet, be kell engedniük a tűzoltókat, és biztonsági zónát kell kialakítaniuk az atomerőmű közelében.
Zelenszkij: Ez nem fenyegetés, ez a valóság
Volodimir Zelenszkij közösségi oldalán reagált a történtektre. Elmondta: Oroszországon kívül egyetlen állam sem lőtt még atomerőművet.
Európának most kell felébrednie: lángokban áll Európa legnagyobb atomerőműve. Jelenleg orosz harckocsik lövik az energiablokkokat. Ezek hőkamerával felszerelt harckocsik, vagyis tudják, hova lőnek. Készültek rá
– hangsúlyozta az ukrán elnök, majd a csernobili katasztrófára emlékezett: „Oroszország újra meg akarja csinálni, sőt, már csinálja is”. Majd hozzátette:
Zaporizzsjában hat energiablokk van. Csernobilban csak egy robbant fel.
MIndezt nukleáris terrorirmusnak minősítette.
Zelenszkij elmondta, hogy már felvette a kapcsolatot Ukrajna partnereivel. Elmondása szerint már egyeztetett Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével, Olaf Scholz német kancellárral, Andrzej Duda lengyel elnökkel, Boris Johnson brit miniszterelnökkel és Joe Biden amerikai elnökkel is. Ukrajna ezenkívül felvette a kapcsolatot a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatójával, Rafael Grossival is.
Azt is megjegyezte, hogy az orosz propagandisták azzal fenyegetőztek, hogy „nukleáris hamuval borítják be a világot”.
Ez már nem fenyegetés, ez a valóság
– hangsúlyozta az államfő, aki továbbra is hangsúlyozta: az orosz haderőt azonnal le kell állítani.
Ukrajnában 15 nukleáris egység található. Ha robbanás történik, az mindennek vége, vége Európának. Csak az azonnali európai fellépés állíthatja meg az orosz csapatokat
– fogalmazott Volodimir Zelenszkij.
 
Joe Biden tárgyalt az ukrán elnökkel
Joe Biden amerikai elnök telefonon beszélt Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnökkel a zaporozsjei atomerőmű elleni orosz támadás után.
Biden elnök csatlakozott Zelenszkij elnökhöz, és felszólította Oroszországot, hogy hagyjon fel az ellenségeskedéssel a térségben, és engedje be a tűzoltókat és a mentőket a létesítménybe
– olvasható a Fehér Ház közleményben.
A beszélgetés után Biden beszélt a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség adminisztrátorával és a nukleáris biztonsági miniszter helyettesével, hogy tájékozódjon az erőműben kialakult helyzetről. A beszélgetések részleteiről egyelőre nem számolnak be.
Reagált a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség
A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) azután vette fel a kapcsolatot az ukrán hatóságokkal, hogy az orosz megszállók rálőttek a zaporizzsjai atomerőműre. Kijelentették, hogy tisztában vannak a zaporizzsjai atomerőmű helyzetével – írja az Unian.
A NAÜ-nek tudomása van a zaporizzsjai atomerőmű ágyúzásáról szóló jelentésekről, felvette a kapcsolatot az ukrán hatóságokkal a helyzettel kapcsolatban
– olvasható a közleményben.
Az atomerőmű főigazgatója: még dúlnak a harcok
A zaporizzsjai atomerőmű főigazgatója, Igor Murasov elmondta, hogy az atomerőmű területén megsértették a nukleáris biztonságot. Elmondása szerint nem engedik be a tűzoltókat a területre.
Mindent megteszünk, de továbbra is lángol az épület, a tűzoltókat nem engedték be. Hatalmas a kockázat. Az állomáson harcok dúlnak. A reaktorok veszélyben vannak
– mondta a főigazgató.
Az Unian információi szerint egy ötemeletes épület gyulladt ki az erőmű területén, amelynek a harmadik, negyedik és ötödik emelete lángokban állt.
A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) Twitteren azt közölte, hogy a tűzben nem sérültek meg alapvető fontosságú berendezések, a területen pedig nem nőtt a radioaktív sugárzás mértéke. A szervezet folyamatos kapcsolatot tart az ukrán hatóságokkal, a nap folyamán pedig sajtótájékoztatót tartanak.
A zaporizzsjai atomerőmű a legnagyobb ilyen létesítmény Európában; hat, egyenként 950 megawatt teljesítményű reaktora van. Az ukrán nukleáris energiatermelés csaknem felét, a teljes ukrajnai áramtermelés mintegy ötödét adja.
Johnson összehívná az ENSZ BT-t
A brit kormány az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli összehívását kezdeményezi - jelentette be a Downing Street péntek hajnalban.
A londoni miniszterelnöki hivatal tájékoztatása szerint Boris Johnson brit miniszterelnök telefonon beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel az után, hogy orosz csapatok támadását követően tűz ütött ki Európa legnagyobb atomerőművében, a délkelet-ukrajnai Zaporizzsjai területen fekvő Enerhodarban.
Vlagyimir Putyin orosz elnök "felelőtlen lépései közvetlen fenyegetést jelenthetnek egész Európa biztonságára" - idézi a brit kormány közleménye Johnsont, miután a brit kormányfő telefonon beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. A két vezető egyetértett abban, hogy kulcsfontosságú a tűzszüneti megállapodás létrehozása.
Frissítés: Elfoglalták az atomerőművet az oroszok
Az orosz hadsereg átvette az ellenőrzést a zaporizzsjai atomerőmű felett - közölte a RIA Novosztyi orosz hírügynökség pénteken az ukrán nukleáris szabályozási felügyeletre hivatkozva.
2. frissítés:  A munka megy tovább
Orosz csapatok foglalták el a zaporizzsjai atomerőművet, Európa legnagyobb ilyen típusú erőművét – közölték az ukrán hatóságok, a BBC összefoglalója szerint is.
„Egy operatív személyzet ellenőrzi az erőműegységek állapotát” – írja a Reuters.
Az állomás személyzete továbbra is dolgozik – teszik hozzá.
3. frissítés: Polgármester: nincsenek harcok
A RIA Novosztyi idézte Dmitro Orlovot, Enerhodar polgármesterét - a létesítmény ennek a városnak a területén található - arról, hogy a településen és az erőműben nem folynak harcok.
4. frissítés: Zelenszkij: Túléltük az éjszakát, ami megállította volna a történelem menetét
Ha a zaporizzsjai atomerőmű felrobbant volna az éjjel, akkor az a csernobili katasztrófának hatszorosa lett volna, mondta Volodomir Zelenszkij a legfrissebb tévébeszédében, amit úgy kezdett: „Túléltük az éjszakát, ami megállította volna a történelem menetét – Ukrajna történelméét, Európa történelméét.”
Zelenszkij szerint az oroszok tudták, mit tesznek, a támadást terrorcselekménynek minősítette. Nem értette, hogyan lehetséges ez azok után, hogy oroszok és ukránok együtt szenvedtek az 1986-os csernobili katasztrófa következményeitől? Az orosz néphez szólva azt mondta, menjenek ki az utcákra, és mondják el a kormányuknak, hogy élni akarnak.
A NATO-országoktól azt kérte, hogy hozzanak létre repüléstilalmi övezetet a térségben, és további szankciókat követelt a „nukleáris terrorista állam” ellen.
(A repüléstilalmi övezet bevezetését Oroszország akár már a NATO közvetlen beavatkozásaként is értékelhetné, ezért a nyugati hatalmak óvatosan közelítenek a kérdéshez.)
Három ukrán katona halt meg az atomerőműnél
A három halott katonáról az ukrán állami atomenergiai vállalat, az Energoatom adott ki közlést, hozzátéve, hogy két másik ukrán katona is megsérült a harcokban.
Mindenki mondta a magáét az ENSZ-ben
Egymásnak ellentmondó vélemények és magyarázatok hangzottak el pénteken az ENSZ Biztonsági Tanácsában Ukrajna zaporizzsjai atomerőművénél történtekről.
Vaszilij Nyebenzja orosz ENSZ-nagykövet azt állította, hogy Oroszország nem támadta meg az ukrajnai atomerőművet. Ez a vád "hazugság" - jelentette ki, egyben azzal vádolta meg Ukrajnát, hogy tüzet okozott a létesítményben.
A vád, miszerint Oroszország a felelős, része "a Moszkva elleni hazugságkampánynak" tette hozzá a nagykövet. Szavait az AFP francia hírügynökség idézte.
Ukrajna és a Nyugat azonban Oroszországot vádolta azzal, hogy a támadás mögött áll.
"Bármilyen fegyveres támadás és fenyegetés a békés célokra használt nukleáris létesítmények ellen az ENSZ Alapokmánya, a nemzetközi jog elveinek megsértése (...)" - áll a nyugati országok közös nyilatkozatában, amely szerint támogatják a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatójának kezdeményezését "olyan megállapodásra Ukrajna és Oroszország között, amely garantálja az ukrajnai nukleáris létesítmények biztonságát".
Linda Thomas-Greenfield amerikai ENSZ-nagykövet úgy vélekedett, hogy az ukrán nukleáris létesítmény elleni orosz támadás "óriási fenyegetést jelent egész Európára és a világra". Mint kifejtette: "Hála Istennek, a világ megmenekült egy nukleáris katasztrófától", és a támadást "felelőtlennek" és "veszélyesnek" nevezte.
"Vlagyimir Putyin nemcsak hogy nem hallgatott" az ukrajnai invázió leállítását szorgalmazó felhívásokra, "de most újabb veszélyes eszkalációnak voltunk tanúi, amely komoly fenyegetést jelent egész Európára és a világra nézve" - hangsúlyozta az amerikai diplomata.
A testület ülésén, amelynek összehívását az Egyesült Királyság kérte, Barbara Woodward brit nagykövet azt hangsúlyozta: nincs kétség afelől, hogy "orosz erők (voltak) azok, amelyek megtámadták" a területet, ahol Európa legnagyobb atomerőműve található.
Rosemary DiCarlo, az ENSZ politikai ügyekért felelős főtitkár-helyettese leszögezte: "a nukleáris létesítmények elleni támadások ellentétesek a nemzetközi humanitárius joggal".
Rafael Grossi, a bécsi székhelyű Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója az iráni fővárosba, Teheránba tartó repülőgépről élő videókapcsolat keretében kapcsolódott a BT-üléshez, és az Ukrajnában található mintegy 15 atomerőmű "fontosságát" emelte ki.
Grossi megismételte, hogy hajlandó ellátogatni az ukrajnai nukleáris létesítményekbe, és elmondta: kérést intézett Ukrajnához és Oroszországhoz, hogy vegyék ezt fontolóra. A NAÜ missziója a helyszínek "biztonságára" korlátozódna, politikai beavatkozás nélkül - tette hozzá.
Az ukránok szerint Zaporizzsját csütörtök este orosz tüzérségi csapások érték. Az üzem néhány melléképületében tűz ütött ki. Pénteken az orosz hadsereg elfoglalta az üzemet. Az ukrán szabályozó hatóság közölte, hogy a tüzet, amely egy laboratóriumot és egy oktatóépületet érintett, eloltották, és nem észleltek radioaktív szivárgást.
Az orosz védelmi minisztérium pénteken kijelentette: ukrán szabotőrök követték el a zaporizzsjai atomerőmű telephelyén elkövetett támadást, amelyet "szörnyű provokációnak" nevezett.
Az orosz védelmi minisztérium szóvivője, Igor Konasenkov közölte, hogy az atomerőmű normálisan működik, és a terület február 28. óta orosz ellenőrzés alatt áll. "Tegnap este azonban az erőművel szomszédos területen a kijevi nacionalista rezsim megpróbált szörnyű provokációt végrehajtani" - fogalmazott Konasenkov.
Közölte, hogy "március 4-én hajnali 2 óra körül a zaporizzsjai atomerőművel szomszédos, őrzött területen, az orosz Nemzeti Gárda járőrét ukrán szabotázscsoport támadta meg". Mint mondta, kiképzőközpontből nyitottak tüzet rájuk kézifegyverekből, hogy összecsapást provokáljanak. Az orosz járőr viszonozta a tüzet, hogy elhárítsa a támadást, erre a csoport elhagyta a kiképző-komplexumot, de előtte felgyújtotta azt.
(Index - MTI - 24 - Telex nyomán)