Az orosz hadsereg néhány órával ezelőtt elfoglalta az ukrajnai Enerhodar település mellett épült Zaporizzsja atomerőművet, korábban pedig a már nem működő, ám úgynevezett „piszkos bomba” készítéséhez szükséges alapanyagot tároló csernobili atomerőművet. A két atomerőmű gyors ütemű orosz ellenőrzés alá vonására magyarázat lehet az, hogy Volodimir Zelenszkij már a februári Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián bejelentette, hogy Kijev fölmondja az Ukrajna atomfegyver-mentességét is előíró 1994-es Budapesti Memorandumot. Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SzVR) főnöke pedig tegnap elmondta: Amerika tudott arról, hogy Kijev atomfegyvert kíván előállítani – írja a Hebrew News, az Amerikában élő izraeliek újságja.
Zoom
Szergej Nariskin (fotó: ahval.news.com)
Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke néhány nappal ezelőtt ismét azzal fenyegetőzött, hogy Kijev fölmondja a Budapesti Memorandumban vállalt kötelezettségeit, s megkezdi Ukrajna nukleáris infrastruktúrájának fejlesztését, kiépítését. Zelenszkij szándékát tegnap, még a Zaporizzsja atomerőmű orosz ellenőrzés alá vonása előtt megerősítette Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SzVR) főnöke. Mint ismert, az 1994-ben aláírt Budapesti Memorandum értelmében Ukrajna leszerelte a területén levő 1700 nukleáris robbanófejet, míg a nagyhatalmak szavatolták Ukrajna függetlenségét és határainak sértetlenségét.
Zoom
Vlagyimir Putyin Szergej Nariskinnel 2016-ban – itt még a „távolságtartó” asztal nélkül (fotó: EPA)
Szergej Nariskin tegnap azt is állította, hogy Washington már régóta tudott Zelenszkij, illetve az ukrán politikai vezetés azon szándékáról, hogy az Oroszországgal határos országot atomhatalommá kívánják változtatni. Az orosz titkosszolgálat főnök azt is elmondta: az általa irányított SzVR olyan információhoz jutott, miszerint Ukrajna már meg is kezdte a saját nukleáris fegyverének előállítását, s ezért Volodimir Zelenszkijnek a Budapesti Memorandum felmondására vonatkozó fenyegetését nem lehet csupán üres szavaknak tekinteni. Ukrajna egyébként megőrizte a nukleáris fegyver előállításához szükséges múltbeli technikai potenciálját, s ennek a potenciálnak az infrastrukturális szintje nem kisebb, mint Iráné vagy Észak-Koreáé – jelentette ki Szergej Nariskin.
Zoom
A Zaporizzsja atomerőmű a Dnyeper folyón felduzzasztott kahivkai víztároló felől (fotó: Wikipédia)
„De nem csak Oroszország tudott arról, hogy Ukrajna nukleáris fegyvert kíván előállítani, hanem az amerikaiak is. Ennek ellenére az amerikaiak nem léptek közbe, hanem még, úgymond segítséget is hajlandók lennének nyújtani Kijevnek. Úgy néz ki, hogy az amerikaiak azt remélték, hogy az ukrán nukleáris fegyver majd nem a Nyugat, hanem Ukrajnától keletre elterülő ország ellen irányul” – vélekedett Szergej Nariskin.
Zoom
A Zaporizzsja atomerőmű éjjel, a mások oldalról fényképezve (fotó: archív)
Az orosz titkosszolgálati főnök az Európai Unió országait is megvádolta, amiért azok nem tettek semmit Volodimir Zelenszkijnek a 2022-es Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián elhangzott fenyegetése nyomán, amelynek lényege az volt, hogy Ukrajna fölmondja a Budapesti Memorandumot – írja a hebrewnews.com, majd felidézi: Szergej Lavrov orosz külügyminiszter már az említett Müncheni Biztonságpolitikai Konferencia előtt figyelmeztetett arra, hogy Moszkva nem engedheti meg Oroszországra fenyegetést jelentő fegyver tárolását Ukrajna területén. (Az elérhető angol nyelvű leirat és videófelvétel alapján Zelenszkij nem egészen úgy fogalmazott, mint ahogy az orosz fél állítja, de jelezte, hogy utoljára próbálkoznak az eddig Budapesti Memorandum keretein belül egyezkedni. Emellett többek között hazudozott arról, hogy ők mennyire teljesítik a minszki egyezményeket - a szerk.)
Zoom
Volodimir Zelenszkij a Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián (fotó: euroactiv.com)
H. J. – Kuruc.info