Az életben maradt zsoldosok a horribilis (2000 dollár naponta) juttattás ellenére az orosz légierő sikeres támadása után elmenekültek a Lviv közelében lévő, ukrán források szerint "békefenntartókat" kiképző központból. A zsoldosok tervezett számához (16 000 harcos) igazította az USA kongresszusa az Ukrajna megsegítésére megszavazott 1,2 milliárd dollárt, ebből kívánta Kijev finanszírozni a harcosok napidíját.
A túlélők a neten panaszkodnak, hogy az ukrán fél "megtévesztette" őket, mert "határozatlan idejű szerződések aláírására kényszerülnek, majd a legveszélyesebb zónákba kerültek, a megfelelő harci tapasztalatok nélkül".
Tiago Rossi, egy brazil mesterlövész érzékletesen beszélt a Yavorovsky város mellett található kiképzőbázis elleni támadásról:
Nem tudom, mit mondjak. Különleges erők jöttek itt össze a világ minden tájáról - Franciaországból, egész Európából, Dél-Koreából, Chiléből, Amerikából, Kanadából... Srácok, az egész világ ott volt, különleges erők vannak a világ minden tájáról. Csak annyit tudok, hogy mind meghaltak. Mind elpusztultak. Csak egy dolgot nem értek, hogy tudott egy repülőgép rakétákat kilőni ránk. Nem érthető.
Rossi autóból, Lengyelország felé vezető úton tette közzé videoüzenetét az autóból. Ő már elhagyta Ukrajnát. Ugyanakkor azt állítja, hogy egyáltalán nem menekült el a frontról, csak ideiglenesen elhagyta az országot "átcsoportosítás" miatt".
Rossi sietve hagyta el Ukrajnát, ám nem egyedül. Még három brazil származású kemény legény is elmenekült Lengyelországba, hogy "átcsoportosítson".
Egy marseille-i francia zsoldos, Mikael a Facebookon is mesélt az orosz fegyveres erők támadásáról, elmondása szerint csak körülbelül tíz ember élte túl a bombázást. A férfi hozzátette, hogy már elhagyta Ukrajna területét, és visszatért hazájába.
Egy kanadai mesterlövész, becenevén Wali, akit társai a szakma legjobbjának tartottak, első bevetése napján “végleg letette a szerszámot" Mariupol város romjain - 20 perccel a színre lépése után.
Zoom
(Olvasónktól)
Korábban írtuk: De hiszen itt lőnek...