Az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangúlag jóváhagyta csütörtökön az Afrikai Unió új szomáliai átmeneti katonai misszióját, és engedélyezte, hogy az fellépjen az al-Kaida terrorhálózat és az Iszlám Állam dzsihadista szervezet ellen, valamint hogy vezényelje le a biztonság fenntartásának fokozatos átadását a szomáliai kormánynak.
Az eddigi AMISOM missziót, amely 15 éven át próbált tartós békét és biztonságot teremteni az országban, az ATMIS váltja fel, amelynek a nevében már benne van az "átmeneti" szó. Az új misszió mandátumában benne van, hogy "minden eszközzel küzdhet a terrorizmus ellen", és hogy segítenie kell a szomáliai biztonsági erőket az átmeneti politikai folyamatok körülményeinek megteremtésében.
Három évtizednyi káosz után, amelyben az országnak meg kellett küzdenie a hadurakkal, az al-Kaidához kötődő al-Shabaab terrorszervezettel és újabban az Iszlám Állammal, Szomália csak az utóbbi néhány évben kezdett talpra állni. A politikai folyamatok lassúak, és gyakran megakadnak. Március 15-én parlamenti alsóházat kellett volna választani az országban, ez nem sikerült, és emiatt az elnökválasztás is halasztódik.
(MTI)