A román kormány az egy hónappal ezelőtt megígért szociális intézkedéscsomag részeként lehetővé tette a versenyszféra munkáltatóinak, hogy adómentesen 200 lejjel (15 572 forint) növeljék a minimálbért dolgozóik számára, illetve rendeletet fogadott el a személy- és áruszállítók megsegítéséről, amelyek üzemanyagköltség-támogatásban részesülhetnek.
A szerdai kormányülésen az ezzel kapcsolatban elfogadott rendeleteket Dan Carbunaru kormányszóvivő ismertette. Elmondta, hogy a minimálbéremelésre vonatkozó döntés lehetővé teszi, hogy a versenyszférában működő vállalkozások 200 lejjel növeljék a minimálbérrel alkalmazott dolgozóik jövedelmét úgy, hogy erre az összegre a dolgozóknak nem kell személyi jövedelemadót fizetniük, a vállalkozóknak pedig a járulékokat nem kell befizetniük az államkasszába.
A román kormány ezzel a magas infláció miatt nehéz helyzetbe került dolgozókon akar segíteni, de a vállalkozókat is támogatni akarja.
Jelenleg 2550 lej (198 540 forint) a bruttó minimálbér, a rendelet értelmében június 1-től a vállalkozók 2750 lejre emelhetik, de nem kötelező számukra. A közszférában dolgozókra nem érvényes a rendelkezés. Azok minimálbére is emelhető, akiket június 1. és az idei év vége között fognak alkalmazni.
A kabinet egy másik rendelete szerint mintegy 3 ezer személy- és áruszállító vállalat összesen 300 millió lej (23,35 milliárd forint) vissza nem térítendő támogatásban részesül azzal, hogy vállalatonként legtöbb 400 ezer euró értékben vásárolt üzemanyagért literenként 0,50 lejes (39 forint) költségmegtérítésben részesülnek.
Áprilisban 13,8 százalékra gyorsult Romániában az infláció, az üzemanyag csaknem 36 százalékkal került többe a tavalyi év negyedik hónapjához képest.
(MTI)