Szándékosan lőtték le izraeli katonák Sirín Abu Aklát, az al-Dzsazíra ismert újságírónőjét, miközben menekülni próbált egy ciszjordániai összetűzés helyszínéről - ismertette csütörtökön a Palesztin Nemzeti Hatóság főügyésze az ügyben indult nyomozás vizsgálati eredményeit Rámalláhban tartott sajtótájékoztatóján.
Akram al-Hatíb szerint bizonyítást nyert, hogy egy izraeli katona lőtte agyon az újságírónőt. Mint mondta, egy 5,56 milliméteres, NATO-szabványú, acélkomponenst tartalmazó lövedék végzett Abu Aklával. Egyben leszögezte: a palesztin hatóság nem fogja átadni Izraelnek a lövedéket, és felvételeket sem fognak bemutatni róla, hogy elejét vegyék "újabb hazugság terjesztésének".
Az al-Dzsazíra katari pánarab televízió riporterét május 11-én fejbe lőtték, miközben az Izrael által 1967 óta megszállt palesztin területen, Ciszjordánia északi részén lévő Dzsenín menekülttáborában végrehajtott izraeli katonai razziáról tudósított. Hatíb szerint megállapítást nyert, hogy nem voltak "szélsőségesek" Abu Akla közvetlen közelében. "Egyedül a megszálló erők lövöldöztek gyilkos céllal" - mondta.
Felhívta a figyelmet arra is, hogy a történtek idején Abu Akla újságírók csoportjával volt, akik sajtó feliratú mellényt és sisakot viseltek. Hatíb hangsúlyozta, hogy az izraeli katonák látták és tudták, hogy újságírókról van szó.
Az ügyész azzal vádolta az izraeli erőket, hogy célzottan és szándékosan lőtték le a riportert, amikor menekülni próbált.
Hatíb kiemelte, hogy nyomozása eredményét szemtanúk tanúvallomásaira, a helyszíni szemlére és az orvosszakértői vizsgálat jelentésére alapozza.
A palesztinok már az előzetes vizsgálatok során is az izraeli biztonsági erőket okolták a történtekért.
Bár Izrael még nem reagált, megfigyelők szerint vélhetőleg alaptalanként és részrehajlóként vissza fogja utasítani a jelentést. Izrael tagadja, hogy katonái újságírókat vettek volna célba és két lehetséges forgatókönyvet vázolt fel, miszerint vagy izraeli katonai konvojra lövöldöző palesztin szélsőségesek, vagy pedig izraeli biztonságiak közeli fegyveresekre leadott lövései végeztek vele. Izrael bár azonosítani tudta a feltételezett gyilkos fegyvert, hangsúlyozta, hogy csak a lövedék ballisztikai elemzése deríthet fényt, hogy melyik karabélyból adták le a végzetes lövést.
Az al-Dzsazíra nem sokkal a sajtótájékoztatót követően televízióműsorában felolvasott közleményben tudatta, hogy a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) ügyészségéhez fordul újságírója meggyilkolásának ügyében. Hozzátette, hogy az al-Dzsazíra jogászcsapata nemzetközi jogi szakértőkkel közösen készíti elő az ehhez szükséges beadványt.
(MTI nyomán)