A római parlament alsóháza megszavazta Mario Draghi olasz kormányfő beszámolóját az ukrajnai háborúval kapcsolatos kormánylépésekről kedden, miközben a legnagyobb kormányerő Öt Csillag Mozgalom (M5S) tagsága egy része új frakciót alakított.
Mario Draghi az Európai Tanács június 23-án kezdődő találkozója előtt tartott beszámolót a szenátusban. Beszédét megismétli szerdán az alsóházban is.
A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a kormány a parlament márciusban megszavazott határozatait követi, ami Ukrajna támogatását, a "béke építését", valamint az Oroszországgal szembeni szankciók politikáját jelenti.
Draghi elmondta, az Európai Tanács küszöbön álló értekezletén az oroszországi gázimport esetében árplafon bevezetését szorgalmazza, ami - tette hozzá - Moszkva pénzügyi forrásai korlátozását is szolgálhatja.
A miniszterelnök felszólalását kísérő kormányhatározat megkapta a kormánytöbbség támogatását: 219 volt az igen, 20 a nem szavazatok száma, huszonketten tartózkodtak. Korábban a legnagyobb kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom azzal fenyegetett, hogy nem támogatja tovább Draghi "fegyverkezési" politikáját.
Az ülésteremből távozva Draghit arról kérdezték az újságírók, kormányválságtól tart-e. A miniszterelnök tömören nemmel válaszolt.
A februárban alakult Draghi-kormányt mindenképpen gyengíti a legnagyobb parlamenti frakcióval bíró Öt Csillag Mozgalom szakadása.
A pártnak mostanáig 72 szenátora és 155 képviselője volt: az M5S mintegy ötven szenátora és képviselője kedden új politikai formáció alakítását indította el Együtt a jövőért névvel. Az új parlamenti erő megszületése az M5S hétfői döntését követi, mellyel befagyasztották a párt egyik vezető politikusa, Luigi Di Maio tagságát, aki egyben külügyminiszter is.
A háttérben a Luigi Di Maio és a pártelnök Giuseppe Conte közötti harc húzódik.
Az Il Giornale című jobboldali napilap szerint az "ötcsillagos mozgalomnak ezzel vége".
A párthoz közeli Il Fatto Quotidiano című újság a párt másik vezetőjét, Alessandro Di Battistát idézte, aki "gyalázatos árulónak" nevezte Luigi Di Maiót.
Frissítés: Di Maio kilépett a pártból
Luigi Di Maio kedd este az államfő Sergio Mattarellával egyeztetett, majd sajtótájékoztatón bejelentette, hogy kilép az Öt Csillag Mozgalomból.
Hangoztatta, a párton belül hetek óta tartó "feszültségre, vitákra, személyes támadásokra" tesz pontot. Anélkül, hogy Giuseppe Contét megnevezte volna, kijelentette, hogy az M5S vezetősége az ukrajnai háborúval kapcsolatos nézeteivel a miniszterelnökkel és a kormány tagjaival való összecsapást kereste, és azzal Róma euroatlanti elkötelezettségét, valamint az ország egységét gyengítette.
Luigi Di Maio felelőtlennek és álszentnek nevezte az M5S jelenlegi politikai irányát, mely szerinte teljesen elszakadt a valóságtól és a választóktól. "Támogatottságuk néhány százalékos növelésében bizakodva csákányozták a kormány és a kormány külpolitikájának képviselőit, és még csak nem is sikerült növelni támogatottságukat" - jelentette ki Di Maio az Öt Csillag Mozgalom alacsony választási eredményére utalva a június 12-i részleges helyhatósági választásokon, amely nem lépte túl az öt százalékot.
Az Öt Csillag Mozgalom mostantól már nem számít a legnagyobb parlamenti erőnek - hangoztatta.
Luigi Di Maio röviden vázolta az Együtt a jövőért politikai projektjét, mely az ország legkiválóbb tehetségeit és a társadalom legtöbb nehézséggel szembesülő rétegeit kívánja megszólítani.
Di Maio távozásával lezárult egy korszak a humorista Beppe Grillo alapította, majd 2009-ben párttá alakult M5S történetében. A mozgalom 2013-ban a legnagyobb pártként jutott be a római parlamentbe, de szövetségesek hiányában nem tudott kormányt alakítani. A 2018-as választáson több mint 32 százalékot szerzett: először a jobboldali Ligával, 2019-től a baloldali Demokrata Párttal kormányzott, 2021-től Mario Draghi nemzeti egységkormányának tagja.
(MTI)