Első alkalommal látogatott Törökországba Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró 2018-as isztambuli meggyilkolása óta.
Recep Tayyip Erdogan török elnök fogadta szerdán Ankarában a szaúdi trón várományosát, amit sokan a két ország közti közeledés újabb jeleként értékeltek. A látogatást ugyanakkor éles bírálatok is övezték.
A szaúdi monarchia kritikusaként ismert Hasogdzsit 2018-ban Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán ölték meg. A török hatóságok szerint egy szaúdi halálbrigád végzett az újságíróval, akinek testét feldarabolták. Maradványai soha nem kerültek elő. Erdogan pedig azt mondta, az ellenzéki újságíró meggyilkolását "a legmagasabb szaúdi körök" rendelték el. A szaúdi királyi ház visszautasította a vádakat, a Törökországban indult per lefolytatását pedig a közfelháborodás ellenére átengedték a szaúdi hatóságoknak.
A meggyilkolt újságíró volt menyasszonya, Hatice Cengiz mikroblogján ítélte el a szaúdi trónörökös törökországi útját. "Látogatása országunkban semmit sem változtat azon a tényen, hogy egy gyilkos" - írta a Twitteren. Hozzáfűzte, hogy diplomáciai erőfeszítések nem tehetik igazságossá az igazságtalanságot.
Erdogan áprilisban járt Szaúd-Arábiában, ahol Ankara és Rijád kapcsolatainak elmélyítéséről, a feszült viszony javításáról és a két ország biztonsági együttműködéséről egyeztetett Szalmán szaúdi királlyal. A közeledés hátterében szakértők leginkább gazdasági okokat látnak, tekintettel arra, hogy Törökország több mint 70 százalékos inflációval kísért komoly pénzügyi válsággal küzd.
(MTI)