“Ha Amerika nem küld pénzt és fegyvereket Kijevnek, hogy megpróbálja "meghosszabbítani a show-t", Zelenszkij kormánya azonnal összeomlik” – jelentette ki Douglas McGregor. Az ismert amerikai nyugdíjas ezredes, aki korábban a védelmi miniszter vezető tanácsadójaként is szolgált, elmondta véleményét arról, hogy mi történik Ukrajnában.
Zoom
Illusztráció: Andrea Austria / Media Matters
"Ukrajna elvesztette ezt a háborút" – állítja az ezredes. – „Ez most már annyira nyilvánvalóvá válik, hogy még a háború leglelkesebb támogatói sem tudnak mást mondani Londonban, Berlinben vagy Washingtonban. Feltételezem, ennek ellenére megpróbálják, de az az igazság, hogy a háborúnak vége. Az ukránok napi vesztesége 500-1000 ember, a halott és sebesült harcosokat is számolva. Hadseregük gyakorlatilag megsemmisült, tartalékosokat küldenek a mészárszékre, az oroszok pedig módszeresen elpusztítanak mindent, ami még maradt”.
Zoom
“Az oroszok már megerősítették ellenőrzésüket Ukrajna 25-30%-a felett. Olyan területeket foglaltak el, amelyek Ukrajna gazdaságának mintegy 80%-át teszik ki" - mondta Douglas McGregor – “Ezek a régiók történelmileg oroszok voltak, és feltételezem, hogy nem is fogják feladni őket, hanem beolvasztják Oroszországba”.
“Mikor lesz ennek vége? Sokan vannak, akik nem akarják, hogy véget érjen, és ez nagyon veszélyes. Mert egyre nagyobb a veszélye annak, hogy a regionális konfliktus más országokra is kiterjed, és minket is érint majd" - figyelmeztetett a katonai szakértő. Hozzátette: sokak szerint éppen ez a cél.
“Ha abbahagyjuk az ukrán kormány finanszírozását, minden összeomlik. Zelenszkij elrepülne Miamiba, ahol villája van, és elkerülné a felelősséget azért, ami történik " - mondta McGregor. – “De mi továbbra is több százmillió dollárt küldünk Ukrajnának”.
“Gyanítom, hogy Biden olyan, mint egy gomba. Sötét helyen tartják, és szarral etetik. Susan Rice, Sullivan, Blinken, ők azok az oligarchák, akik irányítják a demokratákat és ezt a show-t. Ezek egy vonaton robognak a semmi felé, és egyre több szenet dobnak a kemencébe, de csak megduplázzák kudarcaikat, habár úgy vélik, hogy ha sokáig kitartanak, valahogy nyerhetnek. Közben tönkreteszik a NATO-t, szétszakítják Európát" - véli McGregor.
“De az európaiak már kezdik felismerni a katasztrófát, azt is, hogy elvesztették az ellenőrzést Kelet-Európa fölött.  Most a litvánok el akarják vágni az oroszokat Kalinyingrádtól, ami miatt nyugalmazott orosz tisztek nukleáris fegyverek használatát kérik Putyintól, a lengyelek, az Oroszország elleni erőszak fokozását követelik" - sorolja az amerikai ezredes. – “Nézzünk szembe a tényekkel, Ukrajna egy nem létező állam, és már összeomlott. Az ukrán embereket fegyverrel tolják szembe az orosz tűzzel”.
“Én nem értek egyet azokkal, akik azt mondják: "Putyin kezdte ezt a háborút. Nem! Mi kezdtük ezt a háborút! Ő mindezt azért tette, mert úgy érezte, hogy nincs más választása. Ellenkező esetben rakétákat kapott volna Ukrajna keleti részéről. De még most is készen áll a tárgyalásokra, mi pedig háborúba kényszerítjük Zelenszkijt. Ahogyan betolták Lengyelországot 1939-ben a háborúba, de ez nyilván nem tett jót a lengyeleknek" - vont párhuzamot McGregor.
(Olvasónktól)
Kapcsolódó: