“Az Egyesült Államok nem fogja korlátozni Kijevet a nagymozgékonyságú rakétatüzérségi rendszerek (HIMARS - High Mobility Artillery Rocket System) rakétavető lőtávolságának meghatározásában” – jelentette ki Bridget Brink Kijevben. Az amerikai nagykövet szerint az ukránok önállóan fogják beállítani a hatótávolságot. A nagykövet asszony korábban elévülhetetlen érdemeket szerzett Belgrád bombázásakor, gyakorlatilag az ő vezénylete alatt rombolt az USA és a szövetséges légierő a Duna partján fekvő ősi magyar (később szerb) városban.
Joe Biden elnök négy komplett HIMARS-rendszert ígért Kijevnek, amely 6-8 kilométertől akár 350-500 kilométer távolságig indíthat taktikai rakétákat. Igaz, Biden elnök csak a rövidebb akciórádiuszban működő (8-70 km) típusú rakétákkal kívánja átadni a HIMARS-lövegeket, amelyek így nem érik el az orosz területeken fekvő településeket.
Zoom
M142 HIMARS
"A tegnapi 700 millió dolláros segélycsomagról beszélünk, beleértve a HIMARS-rendszereket is. Az ukrán fél önállóan szabályozza majd a távolságot, amelyen belül lőni fognak " - idézi a RIA Novosti az USA-nagykövetet.
Joe Biden amerikai elnök korábban bejelentette, hogy új katonai segítségnyújtási csomagot kezdeményezett Ukrajna megsegítésére, amely magában foglalja a HIMARS-rakétarendszereket.
Volodimir Zelenszkij "ukrán" elnök megígérte, hogy Kijev nem fogja használni a kiterjesztett hatótávolságú rakétarendszereket az orosz területek ellen.
A Kreml nem kommentálta az "abszolút nemkívánatos és nagyon kellemetlen forgatókönyveket", amelyekben ezeket a fegyvereket esetleg megpróbálják felhasználni oroszországi célpontok ellen.
Viktor Baranyec nyugalmazott orosz tábornok hangsúlyozta, hogy “nemcsak rövidebb hatótávolságú rakétákat lehet indítani a HIMARS-sal, hanem operatív-taktikai rakétákat is, amelyekkel 300 vagy még több kilométer távolságra lehet bombázni."
Orosz katonai elemzők szerint ez a négy taktikai rakétavető-rendszer a háború menetében jelentős változást nem fog hozni, azonban arra kiválóan alkalmas, hogy Kijev kiterjessze a háborút az orosz területekre is, hiszen az 500 km hatósugarú rakéták az orosz fővárostól 200-250 km távolságra fognak robbanni.
Nyugalmazott amerikai ezredes: ez a háború már régen elveszett
Douglas MacGregor nyugalmazott amerikai ezredes a HIMARS-rendszer Ukrajnába történő szállításának esetleges következményeit elemezte egy Fox News-interjúban, Tucker Carlson esti műsorában.
Zoom
“A HIMARS rakétarendszer nagyon hatékony fegyver, de ez a néhány rakéta nem tudja befolyásolják az ukrajnai harcok kimenetelét” - mondta Douglas McGregor, az Egyesült Államok védelmi miniszterének korábbi vezető tanácsadója a Fox News-nak adott interjúban. Elmondása szerint a Biden-kormány megpróbálja "menteni az arcát", és tenni valamit, hogy ártson Oroszországnak, mialatt továbbra sem hajlandó beismerni hibáit.
Tucker Carlson: ”Szóval, a háború Oroszországgal? Úgy tűnik, hogy ez már egyre inkább realitás lesz. Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke bejelentette, hogy az Egyesült Államok fejlett rakétarendszereket és lőszereket biztosít az ukránoknak, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy pontos csapásokat hajtsanak végre az ukrán csatatéren lévő kulcsfontosságú célpontokra. De nem csak Ukrajnában, ugyanis ezek a rakéták képesek támadni Oroszország területét is. Vagyis háborúba keveredhetünk közvetlenül Oroszországgal. Az oroszok ezt nem fogják válasz nélkül hagyni. Az orosz külügyminiszter azt mondta, hogy ez a lépés drámaian növeli a közvetlen konfliktus kockázatát az Egyesült Államok hadereje és az orosz fegyveres erők között. A kérdés az, hogy milyen célból finanszírozzuk az ukrán kormányt, és honnan tudjuk, mikor lesz lehetséges őket megállítani. Douglas MacGregor az iraki háború veteránja, az USA védelmi miniszterének korábbi vezető tanácsadója. Örülünk, hogy ma velünk van. Nagyon köszönöm, hogy időt szakított ránk. Valószínűleg ez egy olyan kérdés, amelyet túl kevés ember tett fel 20 év Afganisztán alatt és után is. Mi a célunk? És honnan tudjuk, hogy elértük azt”?
Douglas McGregor: “Először is, ez az elnök által említett rendkívül mobil rakétatüzérségi rendszer valójában nagyon jó, nagy tűzerőt jelent. A probléma az, hogy mindössze négy rendszert küldünk, melyek egyenként hat rakétát képesek kilőni. Azonkívül nem tudom, hogyan fogják (az ukránok) észlelni a célokat. Milyen szintű megfigyelésük van, milyen radarok. Talán teljesen tőlünk függenek az űrből történő megfigyelés segítségével. De azt hiszem, tekintettel arra a körülményre, hogy ez mindössze négy indítóállás, és nem 50, az oroszok valószínűleg lazítani tudnak majd. Nem nehéz arra a következtetésre jutnunk, hogy ez mindössze a Biden-adminisztráció kísérlete hogy “arcát mentse”. Valójában nem akarják beismerni, hogy ez a háború már régen elveszett. Ez nem más, mint mentőövet dobni egy fuldoklónak a tengerparton, aki egy 100 méter magas szökőár elől menekül”.
T.C.: “Érdekes. De nyilvánvaló, hogy valakinek Washingtonban tudnia kell ezt. Ön szerint hogy gondolkodnak ott? Azt hiszem, mindannyiunknak joga van megkérdezni, hogy végül is mire törekszenek, mi értelme az egésznek. Mikor vesszük észre már, hogy elég és abbahagyhatjuk az ukrán kormány finanszírozását?”
D.M.: “Őszintén szólva, ez a kormány és a Védelmi Minisztérium is mindig néhány lépéssel le van maradva az eseményekről. Én azt hiszem, ebben a szakaszban meg akarják találni a módját, hogy a lehető legnagyobb mértékben meghosszabbítsák az Oroszország elleni harcot. Nem akarják beismerni, hogy tévedtek, és hogy hatalmas és értelmetlen dezinformációs kampányt folytattak. Nem akarják beismerni, hogy egyszerűen az éhínség szélére sodorták a világot, ez különösen igaz Afrikára, mert fékezik a búzaexportot. Nem akarnak semmi igazán fontosról beszélni. A lehető legnagyobb figyelmet fordítják minden olyan intézkedésre, amely Oroszországot károsítja. Végül pedig Oroszország nagyon jól fog kijönni ebből a szituációból, Ukrajna pedig ma már megsemmisült, valójában egy fizetésképtelen állam”.
T.C.: “Elképesztő. Douglas MacGregor ezredes, az öné az egyik a kevés őszinte hangok közül ebben a kérdésben. Mindig örülünk, hogy láthatunk. Köszönöm szépen.”
(Olvasónktól)
Az M142 HIMARS
High Mobility Artillery Rocket System (Nagy Mobililitású tüzérségi Rakétarendszer) USA-gyártású rakétakilövő rendszer kerekes alvázon.
Az M142 HIMARS az USA (és más országok) hadseregében rendszeresített “közepes hatótávolságú taktikai fegyver”, öt-hat rakétát és egy operatív-taktikai ballisztikus rakétát hordozhat.
Az M142 HIMARS-rendszer C-130-as repülőgépen is szállítható (2 db), az alvázat és a gépkocsit a BAE Systems Mobility & Protection Systems (korábban Armor Holdings, Inc.) gyártja, a rakéták a Lockheed Martin gyártmányai.
Az M142 HIMARS-rendszer először 1994-ben vált ismertté. 2002-ben az amerikai tengerészgyalogság 40 db HIMARS-rendszert vásárolt, telepítésük 2005-ben kezdődött. 2007 júliusában az USA-tengerészgyalogság “Fox Battery 2. Zászlóalja” Irak Al Anbar tartományában állomásozott. Ez volt az első egység, amely a HIMARS-rendszert bevetette a harcokban.
Kapcsolódó: