Az Európai Unió az európai tagállamok nevében kötött szerződés értelmében először 5300 adag majomhimlő elleni vakcinát szállított Spanyolországba, az egyik legsúlyosabban érintett országba - jelentette be kedden az Európai Bizottság.
Sztella Kiriakidesz, az EU egészségügyi biztosa nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy egyelőre a fertőzésben leginkább érintett országokba érkeznek a vakcinaszállítmányok.
A következő szállítmányok Portugáliába, Németországba és Belgiumba indulnak.
Az Unió 109 090 adagra kötött szerződést a dán Bavarian Nordic biotechnológiai vállalattal, amely az egyetlen, kifejezetten e betegség ellen engedélyezett vakcina gyártója Európában.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemrégiben úgy becsülte, hogy Európa áll a majomhimlő terjedésének középpontjában, holott a betegség vírusa általában Közép- és Nyugat-Afrikában kering.
Június elseje és 22-e között 50 országból 3413 megerősített esetet és egy halálesetet jelentettek a WHO-nak, ebből 2933 megbetegedést, azaz a majomhimlős esetek 86 százalékát Európában regisztrálták.
A szervezet szombaton közölte, hogy a majomhimlő egészségügyi veszélyt jelent, nagyon aggasztó ütemben terjed, de még nem érte el a globális egészségügyi vészhelyzet szintjét. A betegség magas lázzal kezdődik, és gyorsan hegesedő kiütéseket okoz. Leggyakrabban jóindulatú, és általában két-három hét után spontán gyógyul.
(MTI)