Helyesen döntött az Európai Unió és a legfejlettebb iparú demokráciákat összefogó G7 csoport azzal, hogy Oroszország Ukrajna elleni háborújával összefüggésben nem sújtotta szankciókkal az orosz gázimportot - jelentette ki Olaf Scholz német kancellár csütörtökön Berlinben.
A német kormányfő nyári nemzetközi sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy számos kelet-európai uniós tag "nagyon-nagyon erősen" függ az orosz földgázszállításoktól, és Németország is részben - a norvég és holland import mellett - az orosz forrásra építi az ellátást.
Németország szolidaritást vállal uniós partnereivel, szükség esetén segít a földgázellátás biztosításában - mondta.
Hangsúlyozta, hogy az Ukrajna elleni orosz háborúval összefüggő kihívások megválaszolásában az EU eddig jobban teljesített, mint sokan várták, a közösség "nagyon egységesen és szolidárisan" reagált az orosz agresszióra. Németországnak a közösség legnépesebb országaként és legnagyobb gazdaságaként "különleges feladata van", így kormánya nem teheti meg, hogy a hazai közönség tetszését keresve "játszmázzon Brüsszellel" - húzta alá.
Németországnak azért kell dolgoznia, hogy "a haladás és a fenntarthatóság" jusson érvényre az EU-ban - tette hozzá a szociáldemokrata politikus.
(MTI)