Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök szombaton bejelentette, hogy a kormányfővel folytatott egyeztetéseket követően átalakítja a kabinetet, és tizenhárom tárca élén lecseréli a minisztereket.
Az átalakítást - amelynek célja a kormány teljesítményének javítása - a kairói parlament rendkívüli ülésén elfogadta. Egyiptom hatalmas gazdasági kihívásokkal szembesül Oroszország ukrajnai háborúja miatt - jegyzi meg az AP amerikai hírügynökség.
A változások az egészségügyi, az oktatási, a kulturális, a fejlesztési és az öntözési minisztériumot érintették. A turizmusért felelős minisztert is leváltották. A turizmus Egyiptom egyik fő bevételi forrása, de az elmúlt években a koronavírus-járvány és az ukrajnai háború rányomta a bélyegét az egykor virágzó ágazatra.
Az átalakítás nem érintette a külügy-, a pénzügy- a védelmi és a belügyminisztériumot.
Az új miniszterek a hétvége folyamán teszik le az esküt.
Az ukrajnai háború jelentősen megtépázta az egyiptomi gazdaságot. Egyiptom a világ legnagyobb gabonaimportőre, és a termények többsége a szankciókkal sújtott Oroszországból, illetve a háború sújtotta Ukrajnából érkezett.
Eközben a kairói kormány újabb reformokat tervez, amelyek megvalósításához a Nemzetközi Valutaalaptól vár kölcsönt. Egyiptomban - a világ számos országához hasonlóan - jelentősen emelkedtek az élelmiszer- és az energiaárak az elmúlt időszakban, ami megterhelte a szegényeket és a középosztályt. Ezek a rétegek viselték a jelentős megszorításokat tartalmazó 2016-os reformprogram terheinek nagy részét is, amely az alapvető árucikkek és szolgáltatások árainak meredek emelkedéséhez vezetett. Abban az évben az egyiptomi font elvesztette értékének felét, és a tendencia most folytatódik.
Az egyiptomi statisztikai hivatal szerint az éves inflációs ráta 14,6 százalék volt júliusban, ami a tavaly júliusi, 6,1 százalékos adat több mint kétszerese.
(MTI)