Volodimir Zelenszkij ukrajnai elnök korábban többször is követelte Izraeltől, hogy nyújtson gyógyászati ellátást sebesült ukrán katonáknak (amiképpen teszi ezt Magyarország 2019 óta – H. J.), ám az első két sebesült harcos csak tegnap érkezhetett meg az ígéret földjére. Őket a következő két hét folyamán még 18 követi. Ukrajna Izraelben akkreditált zsidó nagykövete megköszönte ugyan az orvosi segítséget, de gyorsan hozzátette: ha Izrael nem hajlandó fegyvereket szállítani Ukrajnába, nyújthatna a mostaninál jóval szélesebb körű humanitárius segítséget – írja a Jiszráél Há-Jom.
Zoom
Sebesült ukrán katonát támogatnak a bajtársai (fotó: AP)
Miután Volodimir Zelenszkij ukrajnai elnök a minap egy francia hírportálnak megrótta Izraelt, hogy még mindig nem hajlandó fegyvereket szállítani az oroszok ellen harcoló Kijevnek, tegnap az izraeli Sheba Gyógyászati Központba orvosi, rehabilitációs kezelésre megérkezett két sebesült ukrán katona. Zelenszkij már az orosz-ukrán háború kitörése után követelte a zsidó államtól, hogy nyújtson gyógyászati ellátást sebesült ukrán katonák számára, de Izrael az Oroszországban élő nagy létszámú zsidó népesség biztonságára való tekintettel erre mostanáig nem volt hajlandó. Ukrajna tel-avivi nagykövetsége bejelentette, hogy a tegnap Izraelbe érkezett két sebesült ukrán katonán kívül a zsidó állam további 18 számára nyújt gyógyászati ellátást.
Zoom
A Sheba Gyógyászati központ a Tel Aviv melletti Tel Hásomérban (fotó: ononews.co.il)
Jevgen Kornyejcsuk, Ukrajna zsidó nagykövete a Jiszráél Há-Jom című izraeli újságnak nyilatkozva elmondta: „természetesen köszönjük a segítséget, de elszomorító, hogy négy hónapnak kellett eltelni ahhoz, hogy Izrael fogadja a sebesült ukrán katonákat. Ha Izrael nem szállít fegyvereket Ukrajnának, reméljük, hogy legalább szélesebb körű humanitárius segítséget nyújt, amiként tette ezt korábban, amikor több ezer szíriai polgárnak nyújtott gyógyászati ellátást”. (Izrael elsősorban a Bassár el-Ászád szíriai elnök hadserege ellen harcoló sebesült dzsihadistákat részesítette orvosi ellátásban a megszállt Golán fennsíkon felállított tábori kórházban – H. J.).
H. J. – Kuruc.info