Az orosz hadseregnek sikerül megállítania az ukrán előrenyomulást a donyecki régióban lévő Limannál, a város környékére erősítés érkezik - közölte a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség péntek délután tudósítóinak helyszíni jelentésére hivatkozva.
A hírügynökség szerint a Limanba szállított utánpótlás szempontjából kulcsfontosságú Torszke község az orosz erők kezén van, az elfoglalására indított támadást a falutól északra megállították.
Vitalij Kiszeljov, a szakadár Luhanszki Népköztársaság belügyminiszter-helyettese ezt megelőzően a Telegram-csatornáján azt írta, hogy az orosz és szakadár "szövetséges erők" nehéz harcot vívnak "Krasznij Limanban", ahol az ukrán erőket a légierő és a tüzérség támadja. Azt is közölte, hogy négy harci taktikai csoport vesz részt a város blokádmentesítésére irányuló műveletben.
Gyenisz Pusilin, a Donyecki Népköztársaság vezetője, aki Moszkvában a régió nevében aláírta az Oroszországhoz való csatlakozásáról szóló megállapodást, azt mondta, hogy Limant félkörbe vették az ukrán erők, de a Szvatovébe vezető út az orosz szövetséges erők ellenőrzése alatt áll. Elismerte, hogy a közeli Jampilnál és Drobisevénél is nehéz a helyzet.
Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a pénteki hadijelentésében nem tett említést az orosz csapatok szorongatott helyzetéről Limanban. Elmondta viszont, hogy az orosz légierő lerombolta az ukrán Grom-2 és Tocska-U taktikai rakéták összeszerelő üzemét Dnyipro közelében. A tábornok szerint orosz rakétacsapás semmisítette meg az ukrán 80. ejtőernyős rohamdandár rakéta- és tüzérségi fegyverraktárát a donyecki régióban, megölve mintegy kétszáz katonát, üzemképtelenné téve 23 haditechnikai eszközt és felrobbantva több mint 30 tonna csöves és rakétatüzérségi lőszert.
Az orosz harcászati légierő gépei, valamint a rakéta- és tüzérségi csapatok az elmúlt nap folyamán egyebek között megsemmisítettek hat rakéta- és tüzérségi fegyver- és lőszerraktárt, két tábori üzemanyag-utántöltő pontot, egy mobilcsoportot az elektronikus felderítő központtól és egy HIMARS-szakaszt, utóbbit Mikolajivban.
Az orosz légierő a beszámoló szerint lelőtt egy ukrán MiG-29-es, a légvédelem pedig egy Szu-25-ös gépet, öt drónt, 18 HIMARS-lövedéket és két amerikai HARM radarelhárító rakétát.
(MTI)