Az izraeli hadsereg agyonlőtt hétfő hajnalban két palesztint, akik Izrael szerint gázolásos merényletet próbáltak elkövetni járművükkel - jelentette a Haarec című újság honlapja hétfőn.
A hadsereg szerint az agyonlőtt palesztinok, Baszel Baszvosz és Haled Anver autójukkal megpróbálták elgázolni a gyanúsítottak letartóztatása céljából ott tartózkodó katonákat a Jeruzsálemtől és Rámalláhtól északra, Ciszjordániában található Dzsalazon menekülttáborban.
A palesztinok szerint viszont egy másik emberrel együtt dolgozni indultak, amikor az izraeli katonák több tucatszor rájuk lőttek. A palesztinok szerint megsebesült egy harmadik, Bir Zeitban élő palesztin férfi is.
A Ciszjordániát kormányzó Fatah párt Rámalláh és al-Bira körzetében általános sztrájkot és gyásznapot hirdetett haláluk miatt, a lakosok pedig tiltakozásul gumiabroncsokat égettek a menekülttábor bejáratánál, és utakat zártak el a térségben.
Előzőleg vasárnap este a hadsereg közleménye szerint egy izraeli katona könnyebben megsebesült lövéses merényletben Nablusz közelében.
Az Oroszlánbarlang nevű, Nablusz körüli, különböző palesztin szervezetek fiatal tagjaiból álló szervezet vállalta a felelősséget a lövöldözésért.
A katonák tűzzel válaszoltak, majd keresni kezdték a lövések elkövetőit.
A lövéseket a környéken tartózkodó tüntető civilek, valamint az őket védő katonák ellen hajtották végre. A civilek azért tiltakoztak, mert vasárnap reggel Alon More telepesfalu közelében palesztin fegyveresek lövéseket adtak le az úton elhaladó járművekre, s könnyebben megsebesült egy 40 éves taxisofőr.
Az izraeli hadsereg a robbanásveszélyes ciszjordániai helyzet, a mindennapossá vált merényletek miatt úgy döntött, hogy megerősíti jelenlétét különösen Ciszjordánia északi részén a közelgő őszi zsidó ünnepekre, a kedd délután kezdődő jom kipur és az utána következő sátoros ünnep, a szukkot idejére.
(MTI)