Az atomháborús fenyegetés nincs pozitív hatással az ukrajnai konfliktusra, csak súlyosbítja a helyzetet – közölte a kínai külügyminisztérium. Peking felszólította Moszkvát és Kijevet, hogy tanúsítsanak önmérsékletet, és diplomáciai úton oldják meg a konfliktust.
Kína felhívta a figyelmet az érintett felek nyilatkozataira a nukleáris fegyverek kérdésében. Egy nukleáris háborút nem lehet megnyerni. A nukleáris háborúval való fenyegetés a jelenlegi körülmények között nem segít a helyzet enyhítésében, csak olaj a tűzre – áll a kínai diplomáciai hivatal állásfoglalásában.
Brit védelmi miniszter: nem valószínű, hogy Putyin atomhoz nyúlna
A brit védelmi miniszter rendkívül valószínűtlennek tartja, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nukleáris fegyvert alkalmazzon Ukrajna ellen, de hangsúlyozta, hogy Putyin sokszor irracionálisan cselekszik – írja az Ukrajinszka Pravda.
Vlagyimir Putyin korábban azzal fenyegetőzött, hogy minden lehetséges eszközt bevet, ha országa bajba kerülne, akár nukleáris arzenálját is beveti.
Wallace szerint viszont nem valószínű, hogy Putyin atomhoz nyúlna, mondván, hogy ugyan az atomfegyverek használata szerepel az orosz katonai doktrínában, ez azonban Moszkva két szövetségese, India és Kína számára bizonyára elfogadhatatlan lépés lenne.
(Index)