Lényegében világháború kirobbantására szóló felhívás volt, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy Oroszország elleni megelőző csapást sürgetett a NATO-tól - jelentette ki a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.
Zoom
Peszkov csütörtök este arra reagált, hogy Zelenszkij az ausztráliai Lowy Intézet videokonferenciáján aznap arról beszélt, hogy
a NATO-nak preventív csapást kellene mérnie Oroszországra, hogy kizárja Oroszország nukleáris fegyverhasználatát.
Az orosz elnöki szóvivő arra figyelmeztetett, hogy egy ilyen konfliktus következményei szörnyűek és kiszámíthatatlanok lennének. Peszkov szerint, mivel valójában Washington és London irányítja Kijev tevékenységét, ők viselik a felelősséget Zelenszkij szavaiért. Mint mondta, az ilyen kijelentéseket a nemzetközi közösség nem hagyhatja reakció nélkül.
Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője a Telegram-csatornáján azt állította, hogy "a Nyugat nukleáris háborút szít", Zelenszkijt pedig, bábnak, kiegyensúlyozatlannak "fegyverrel felpumpált szörnyetegnek" nevezte, "akinek a keze által elpusztíthatják a világot".
Az ottawai orosz nagykövetség a Twitteren arra szólította fel a kanadai kormányt, hogy reagáljon Zelenszkij kijelentésére.
Zelenszkij szóvivője utólag egyébként azzal magyarázkodott, hogy a politikus követelését "félreértették", mert csak "megelőző szankciókra utalt"...
Még Biden is érzékelni vél valamit
Joe Biden elnök csütörtökön azt mondta, hogy a nukleáris armageddon kockázata az 1962-es kubai rakétaválság óta a legmagasabb szinten van. Orosz tisztviselők a taktikai nukleáris fegyverek bevetésének lehetőségéről beszélnek, miután hatalmas kudarcot szenvedtek a nyolc hónapja tartó ukrajnai invázióban − közölte az AP hírügynökség.
Az amerikai elnök a Demokratikus Szenátusi Kampánybizottság számára rendezett adománygyűjtésen felszólalva azt mondta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök „egy olyan ember, akit elég jól ismer”, és az orosz vezető „nem viccel, amikor taktikai nukleáris fegyverek, biológiai vagy vegyi fegyverek bevetéséről beszél”.
Joe Biden hozzátette:
Kennedy és a kubai rakétaválság óta nem álltunk szemben azzal, hogy a világvége valóban bekövetkezhet.
Utalt arra, hogy a Putyin által jelentett fenyegetés valós, mert „a hadserege, hogy úgy fogalmazzunk, jelentősen alulteljesít”.
Frissítés: nem volt itt szó megelőző csapásról, ugyan...
Íme a videó:
(MTI - Index nyomán)