A Vail város közelében tartott beszédében Joe Biden nemzeti emlékműnek nyilvánította Camp Hale-t, azt a 436 négyzetmérföldes területet, ahol a 10. hegyi hadosztályt képezték ki a második világháború alatt.
Zoom
Az elnök tisztelgett a 10. hegyi hadosztály Olaszországban mutatott bátorsága előtt, majd azt állította, hogy elvesztette egyik fiát Irakban. A Washington Examiner a Twitteren tette közzé Biden megszólalását, amelyet több mint 600 ezren néztek meg.
Beau Biden, az elnök legidősebb fia 2008–2009-ben a delaware-i hadsereg nemzeti gárdájában szolgált Irakban, ahol szolgálatáért Bronzcsillagot kapott.
Beau Biden azonban 2015. május 30-án nem Irakban, hanem a marylandi Bethesdában található Walter Reed Nemzeti Katonai Orvosi Központban halt meg agydaganatban. Az akkori alelnök fia, aki Delaware államügyészeként is szolgált, 46 éves volt.
2016-ban Joe Biden felvetette, hogy Beau Biden rákja összefüggésben lehetett azzal, hogy az iraki katonai szolgálata során mérgező égetőgödrök közelében szolgált. A The New York Times szerint Biden egy kongresszusi konferenciateremben beszélve korábban azt mondta, hogy „megdöbbent”, miután elolvasta a fia haláláról szóló fejezetet Joseph Hickman Égetőgödrök című könyvében, melynek alcíme Az amerikai katonák megmérgezése.
Az amerikai hadsereg Irakban és Afganisztánban égetőgödröket használt, ahol a hulladékot egymásra halmozták, majd elégették. Az elégetett anyagok között műanyag, gumi és akkumulátor is volt, amelynek füstje mérgező lehetett. A Védelmi Minisztérium szerint közel 3,5 millió amerikai katona lehetett kitéve az égetőgödrökből származó, veszélyes mennyiségű toxinnak.
(Newsweek - Index nyomán)