Hosszú vita és még hosszabb várakozás előzte meg Németország szakítását saját pacifista külpolitikájával. A Scholz-kabinetnek érezhetően kényelmetlen volt, hogy fegyvereket küldjön Ukrajnába, és csak hosszabb unszolás után volt hajlandó a Panzerhaubitze (PzH) 2000 lövegeket postára adni. Igaz, első körben mindössze tízet, de az ukránok annyira elégedettek voltak, és annyira sürgették a további szállítmányokat, hogy szeptember végén Christine Lambrecht német védelmi miniszter újabb néggyel emelte az ajándékok számát.
Zoom
Fotó: MTI/EPA/Friedemann Vogel
Mindenki boldog volt, egészen addig, amíg be nem következett az, amire a Bundeswehr beszerzési főosztálya már nyár végén – sikertelenül – figyelmeztette a védelmi minisztériumot: sürgősen oldja meg a PzH-k alkatrész-utánpótlását, mert az esetlegesen felmerülő hibákat az ellátási láncok összeomlása, a kiterjedt alkatrészhiány és a szállítási idő megnövekedése miatt nem fogják tudni rendezni.
A Spiegel most arról számolt be, hogy a tárca hanyagsága gyakorlatilag az Ukrajnába küldött önjáró lövegek működését lehetetlenítik el.
A tüzérségi eszközök ugyanis a túlzott igénybevétel miatt – a német hadsereg állítása szerint az ukránok naponta mintegy 300 lövedéket használnak el – súlyos károsodásokat szenvedtek, ám a hibákat a már említett okok miatt nem tudják javítani. Így az a helyzet fenyeget, hogy a hosszas hezitálás után Ukrajnába küldött PzH-k a világ legdrágább papírnehezékeivé válnak.
A probléma nagyságát jól jelzi, hogy a legutóbbi alkalommal, amikor helyrepofozás céljából hat német löveg érkezett Litvániába, a műszakiaknak egyszerűen semmiféle alkatrész nem állt rendelkezésükre a javításhoz. A helyzetet végül kannibalizmussal oldották meg: a hatból egy tarackot kibeleztek, és annak alkatrészeivel próbálták meg helyettesíteni a másik öt cserélendő elemeit.
Németország december közepéig egy javítóműhely-központot akar létesíteni Szlovákiában, ahol az Ukrajnában meghibásodott fegyverekbe újra életet lehelnek, de a jelenlegi alkatrészhiány megoldása nélkül még nem tudni, hogyan fogják megoldani a problémát, írja a német lap nyomán a Mandiner.