Számos ország, így az Egyesült Államok szarajevói nagykövetsége is elítélő nyilatkozatot tett közzé hétfőn, miután a boszniai Szerb Köztársaság Érdemrendje kitüntetést adományozták Vlagyimir Putyin orosz elnöknek Bosznia-Hercegovina többségében szerbek lakta országrészének nemzeti ünnepe alkalmából.
Az államalakulat legmagasabb kitüntetésének hírét az orosz elnök távollétében Milorad Dodik boszniai szerb elnök jelentette be, az indoklás szerint Putyin "a boszniai Szerb Köztársasági iránt tanúsított hazafias gondviselése és szeretete" révén érdemelte ki az elismerést.
A boszniai szerbek nem támogatják az Oroszország elleni szankciókat, és az ukrajnai háború kitörésekor vezetőjük igyekezett megakadályozni, hogy Bosznia-Hercegovina csatlakozzon a büntetőintézkedésekhez.
"Elítélendő Milorad Dodik döntése, hogy kitüntetésben részesítse Vlagyimir Putyint, azt az embert, aki elindította a semmivel sem kiprovokált ukrajnai inváziót, amely polgári lakosok ezreinek halálát és az infrastruktúra tömeges pusztulását vonta maga után. Ez nem egyéb, mint az euroatlanti közösség értékrendjének és a nemzetközi jogrend szabályrendszerének elutasítása" - közölte az Egyesült Államok nagykövetsége Twitteren. A bejegyzés szerint Dodik téves döntést hozott, amikor elhatározta, hogy megünnepeljék a boszniai Szerb Köztársaság alkotmányellenes napját. "Ezzel ugyanis megsértették Bosznia-Hercegovina alkotmánybíróságának döntését, amely szerint a megemlékezés alkotmányellenes. A daytoni békeszerződés 3. melléklete világosan fogalmaz: a boszniai Szerb Köztársaságnak teljes mértékben tartania kell magát a Bosznia és Hercegovina intézményeinek döntéseihez, így alkotmánybíróságának végső és kötelező érvényű határozatához is, ha tetszik az a Szerb Köztársaság hatóságainak, ha nem" - olvasható az amerikai nyilatkozatban, amely arra figyelmezteti az államalakulat vezetőit, hogy önálló politikájukkal, függetlenségi törekvésükkel "veszélyes irányba sodorják" országrészüket.
(MTI)