A brit kormány szinte biztosan felajánlj majd Challenger 2-es harckocsikat Ukrajnának a következő napokban, a konkrét bejelentés erre vonatkozóan január 20-án várható – írja a Defense News nyomán a Portfólió.
Zoom
Fotó: Cpl Julian Packer/MoD
A lap szerint London első körben 12 darab Challenger 2-es harckocsit küld majd Ukrajnának. A viszonylag alacsony szám miatt heves politikai vita van Londonban arról, hogy mennyiben jelent Kijevnek érdemi segítséget az adomány: a Munkáspárt képviselői szerint a kormány csupán „PR-fogásként” ajánlotta fel a harckocsikat, a Konzervatívok viszont úgy látják, jelentős tűzerőbeli fejlődést jelent az ukránoknak ez a 12 tank is.
A britek mellett a finnek és a lengyelek terveznek modern, nyugati harckocsikat – Leopard 2-eseket – szállítani Ukrajnának, ehhez azonban Berlin jóváhagyása is kellene. A németek egyelőre viszont arra várnak, hogy az Amerikai Egyesült Államok is tankokat küldjön Kijevnek.
A Challenger 2-es a NATO legnagyobb páncélvédettségű harckocsija, 227 ilyen tankot tart rendszerben a brit haderő.
Finnország két Leopardot adhat Ukrajnának
Két Leopard harckocsit is adhat Finnország Ukrajnának – mondta Sauli Niinistö, Finnország elnöke.
A Nexta beszámolója szerint azonban az elnök arról is beszélt, hogy nagyobb mennyiségről azért nem lehet szó, mivel Finnország Oroszországgal határos, és még nem tagja a NATO-nak.
A finn védelmi bizottság vezetője, Antti Häkkänen korábban arról beszélt, hogy Finnország kész elküldeni néhány Leopard harckocsit Ukrajnának, de előbb azonban más európai államoknak kell ilyen döntést hozniuk, és majd Helsinki csatlakozik hozzájuk.