Megszületett az eddigi legelképesztőbb magyarázat azzal kapcsolatosan, hogy miért nem tudják az oroszok legyőzni Ukrajnát és megnyerni a háborút: direkt nem akarnak gyorsan nyerni, hogy „szellemi mozgósítás” kezdődjön az orosz társadalomban, melyet most zajló, „forradalmi reformok követnek” – írja a Portfólió.
 
A legnagyobb orosz állami televízió, a Rosszija 1 egyik ukrajnai háborúval foglalkozó, beszélgetős műsorán hangzott el az egyik „biztonságpolitikai szakértő” szájából az eddigi legelvetemültebb magyarázat arra, hogy Oroszország miért nem tudja legyőzni lassan egy év alatt sem Ukrajnát: Oroszország direkt nem akar nyerni, hanem szándékosan húzzák el a háborút.
Májusban teljesíthettük volna a különleges műveletet. Egy klasszikus, bekerítési manőverrel. Az elnök akkor azonban azt mondta, hogy nem akar Sztálingrádot a Donbaszban, amit csak most értek meg igazán
– mondta a szakértő a műsorban.
Hozzátette: szerinte Oroszország szándékosan húzza el a háborút, annak érdekében, hogy modernizálni tudja haderejét és reformálni az orosz társadalmat.
Nem lenne most a társadalom szellemi mozgósítása. Nem katonai mozgósításról beszélek, hanem szellemi mozgósításról
– mondta a szakértő.
Hozzátette: jelenleg radikális társadalmi reformok zajlanak Oroszországban, melyet a „szellemi mozgósítás” teremtett meg.
Gondolatait azzal zárja, hogy persze, vannak a „különleges műveletnek” áldozatai anyagi, személyi és haditechnikai téren is, de összességében mindez indokolt a társadalom változásának tükrében.