A Nyugat segítsége és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hősiessége mentette meg Ukrajnát – többek között erről is beszélt a lengyel védelmi minisztérium korábbi vezetője. A politikus szerint az első néhány napban nem lehetett tudni, hogyan alakul majd a háború, ezért a lengyelek is fontolóra vették Ukrajna felosztását.
Zoom
Fotó: Tytus Zmijewski/PPA
„Közvetlenül a háború kitörése után a Jog és Igazságosság (PiS) kormánya fontolóra vehette, hogy részt vesz Ukrajna felosztásában – mondta Radoslaw Sikorski hétfőn a Gosc Radia ZET című műsorában. A lengyel védelmi minisztérium volt vezetője válaszolt többek között a közelgő parlamenti választásokon való indulással, a Polgári Platform (PO) vezetésével és a Jog és Igazságosság (PiS) kormányának az ukrajnai háborút illető politikájával kapcsolatos kérdésekre.
Azt hiszem, a háború első 10 napjában, amikor még senki nem tudta, hogyan fog alakulni, volt egy pillanatnyi bizonytalankodás, hogy talán Ukrajna elesik. Ha nem lett volna Zelenszkij hősiessége és a Nyugat segítsége, a dolgok másképp alakulhattak volna – mondta a Wprost lengyel lap szerint a politikus, aki Donald Tusk kormányában külügyminiszterként is tevékenykedett.
Radoslaw Fogiel, a PiS képviselője felvetette, hogy Sikorski megismétli a Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök által propagált narratívát. (Medvegyev kétszer is kilátásba helyezte azt a forgatókönyvet, miszerint Ukrajnát teljesen felosztják.)
Hasonló módon próbált elhatárolódni a politikus szavaitól Lengyelország miniszterelnöke, Mateusz Morawiecki is. Szerinte Radoslaw Sikorski nyilatkozata „nem különbözik az orosz propagandától”.
A volt külügyminiszternek mérlegelnie kell a szavait. Elvárom, hogy ezeket a gyalázatos kijelentéseket visszavonják. Felszólítom az ellenzéket, hogy határolódjon el Radoslaw Sikorski kijelentéseitől – írta közösségi oldalán a lengyel miniszterelnök.
Anna-Maria Zhukowska baloldali képviselő is meglepődött a PO politikusának szavain. Képviselő úr, ezt teljesen józanul mondta? – tette fel a kérdést.
(Index nyomán)