Ukrajna arra számít, hogy két éven belül az Európai Unió teljes jogú tagjává válik – jelentette ki hétfőn Denisz Smihal miniszterelnök a Kárpát című hírportál szerint.
Zoom
A zsidó kormányfő azt mondta: "nagyon ambiciózus tervünk van: az elkövetkező két éven belül csatlakozunk az Európai Unióhoz. Éppen ezért reméljük, hogy idén, 2023-ban már le tudjuk folytatni az előzetes tárgyalásokat."
A cikk szerint ez a téma lesz az egyik fő napirendi pont a február 3-án Kijevben tartandó EU-Ukrajna csúcson. Ezenkívül Smihal elmondta, Ukrajna "jelentős előrelépést" vár a közelgő csúcstalálkozón, különösen olyan konkrét kérdésekben, mint például megállapodás az ipari termékek vízummentességéről, az ukrán kivitelre kivetett vámok további egy évre történő felfüggesztése, valamint "aktív előrelépés" a SEPA (Single Euro Payments Area) fizetési rendszerhez való csatlakozásban, valamint Ukrajna felvétele az Európai Unió mobil roaming övezetébe.
Ukrajna közeli szövetségesei, mint például Lengyelország és a balti államok, határozottan támogatják Kijev tagsági törekvését, és az "agresszorral szemben álló demokráciának" tartják a rezsimet. Sok uniós képviselő azonban sokkal óvatosabb ebben a kérdésben. Egyes országok ragaszkodnak ahhoz, hogy, bár Ukrajna jövője az Európai Unióban van, a tagjelölt országoknak meg kell felelniük bizonyos kritériumoknak.
"Elég magasak az elvárások Kijevben, de teljesíteni kell a bizottság által támasztott összes feltételt. Ez egy érdemeken alapuló folyamat" – mondta egy magas rangú uniós tisztviselő.
(Mandiner nyomán)