Iránban egy új törvény szigorítaná a szabad véleménynyilvánítást, akár több évi börtönbüntetést is kaphat majd, aki "hamis kijelentésekkel" megzavarja a közrendet - jelentette az Etemad című iráni napilap a honlapján.
Az újság beszámolója szerint akik olyan "hamis kijelentéseket" tesznek, amelyekkel "megzavarják a közrendet, bizonytalanságot idéznek elő az országban, kárt tesznek másokban vagy más tulajdonában", azokat akár 15 évi szabadságvesztésre is ítélhetik. Ezenkívül pénzbírsággal és a munkaerőpiacról való tíz évi kizárással is büntethetik azokat, akik kritizálják az állami vezetést.
Az egyelőre nem tisztázott, ki dönti el, hogy mi minősül hamis kijelentésnek. Az újság szerint a törvényjavaslat különös figyelmet fordít azokra a közismert személyekre, akik szélesebb körben képesek befolyásolni a közvéleményt.
A muszlim ország kormánya decemberben már elfogadott egy törvényjavaslatot, amely az álhírek terjesztését szankcionálja. A hétfői javaslat indoklásaként azokat az állítólagos kritizáló megjegyzéseket idézték, amelyeket az országban szeptemberben kitört tüntetéshullám alatt hangoztattak a tiltakozók.
(MTI)