Házkutatást tartott az Ukrán Biztonsági Szolgálat szerdán több ukrán politikus és üzletember otthonában, valamint az adóhivatalban - közölte az ukrán kormánypárt frakcióvezetője.
Arszen Avakov volt belügyminiszter saját maga számolt be az Ukrajinszka Pravda hírportálnak az otthonában egy helikoptervásárlási üzlet miatt tartott házkutatásról.
Az Ukrajinszka Pravda és az RBK ukrán televízió honlapja biztonsági vezetőktől úgy értesült, hogy házkutatás folyik Ihor Kolomojszkij milliárdos, volt Dnyipropetrivszk megyei állami közigazgatási vezetőnél is.
A házkutatásokról szóló hírt az ukrán elnök pártájának, a Nép Szolgájának frakcióvezetője, David Arahámija később megerősítette. A politikus, aki a Telegram üzenetküldő alkalmazásra kitett üzenetében megígérte, hogy az ország az Oroszországgal vívott háború alatt megváltozik, hozzátette, hogy házkutatás folyik az Ukrán Adóhivatalnál is, és meneszteni fogják a vámhivatal vezetőségét.
Frissítés: és ez még nem minden
Ukrán korrupcióellenes vezetők nyolc másik gyanúsított ügyében is vizsgálatot folytatnak a Kolomojszkijhoz valaha közel álló Ukrtatnafta és az Ukrnafta állami olajvállalatnál történt 40 milliárd hrivnya (390 milliárd forint) értékű sikkasztás ügyében.
Az Egyesült Államok 2021-ben szankciókkal sújtotta Kolomojszkijt "kiterjedt korrupcióban való érintettsége" miatt. Az amerikai hatóságok állítása szerint a milliárdos és egyik üzleti partnere az Egyesült Államokban is sikkasztott. Az üzletember tagadta a vádakat.
Nyomozás indult Vadim Sztolar, a betiltott Ellenzéki Patform - Az Életért nevű párt képviselője ellen is terrorizmus finanszírozásának gyanújával - közölte Alekszij Honcsarenko parlamenti képviselő Telegram-csatornáján. További részletek egyelőre nem ismeretesek.
(MTI)