A kanadai parlament egyhangúlag elfogadott egy indítványt 10 ezer ujgur menekült befogadásáról helyi idő szerint szerdán.
A szerdai szavazás előzménye, hogy a kanadai törvényhozás 2021-ben népirtásnak minősítette, ahogy Peking az ujgurokkal és más muszlimokkal bánik az északnyugat-kínai Hszincsiang tartományban.
Jogvédő szervezetek úgy vélik, Hszincsiangban legalább egymillió ujgurt és más, nagyrészt a muszlim kisebbséghez tartozó embert zártak internálótáborokba, ahol a vádak szerint - többek közt - kényszermunkát végeztetnek velük.
A tartományból több tízezren menekültek el, és az indítványt támogató Sameer Zuberi kanadai képviselő szerint közülük legalább 1600 embert Kína nyomására más országokban tartanak fogva.
A képviselő sajtótájékoztatóján elmondta, az indítvány elfogadása egyértelműen azt jelzi, "nem fogadjuk el az ujgur nép elleni emberi jogsértéseket".
Mehmet Tohti, az Uyghur Rights Advocacy Project jogvédő szervezet ügyvezetője hangsúlyozta, ezt az üzenetet nemcsak Kínában és Kanadában, de az egész világon meg fogják hallani.
Az indítvány szerint azokat az ujgurokat, akik harmadik - Kínán és Kanadán kívüli - országokba menekültek, Kína nyomásnak és megfélemlítésnek teszi ki, hogy hazájukba visszatérjenek, valamint azzal is vádolja Pekinget, hogy az országokra gazdasági és diplomáciai nyomást gyakorol, hogy az ujgurokat toloncolják ki. Az indítvány azt javasolja, hogy 2024-től kezdve két éven át tízezer ujgur telepedhessen le Kanadában, így "nem hagyják őket biztonságos menedék nélkül a világban".
(MTI)