A Bloombergen megjelent, Mandiner által szemlézett véleménycikk szerint Joe Biden azon az állásponton van, hogy a háború egy pontján majd az oroszok a harcok helyett a megegyezést választják, míg az ukránok feladják a követeléseik egy részét. A Hal Brands által jegyzett írás szerint Biden nem az ukránok végső győzelmét látja, mikor fegyvereket küld számukra.
Azért vállalja a háború súlyosbodását, mert így akarja Putyint mihamarabb tárgyalóasztalhoz kényszeríteni – jegyezte meg.
Zoom
Bele se merünk gondolni, mit tennének akkor, ha nem a békét akarnák... (fotó: Olivier Douliery / AFP)
A cikkíró szerint új szakaszba lép a lassan egy éve tartó háború, így módosul az Egyesült Államok stratégiája: Washington célja, hogy egy hosszú ideig tartó állóháborút elkerüljön, ezért ontja továbbra is Kijevnek a támogatást. Brands megjegyzi, hogy Bidennek nehéz dolga lesz, mert az ilyesfajta stratégiát nehéz kivitelezni.
A cikkben kifejtik továbbá, hogy Zelenszkij vélhetően letett arról, hogy visszaszerezze a Krím félszigetet, és egyre inkább belemegy abba, hogy az ottani orosz célpontokat támadják. Hal Brands szerint mivel a Krím kiemelten fontos Vlagyimir Putyinnak, így elképzelhető, hogy ezzel a lépéssel lehet rávenni majd a béketárgyalásra.
A cikkben úgy fogalmaz, hogy Washingtonnak nem célja, hogy elhúzódjon a háború, mert akkor Ukrajna „felperzselt földdé válik”, míg a Nyugat pénztárcája leapad és gyengül a fegyverkészlete.