A moldovai külügyminisztérium csütörtökön visszautasította Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kijelentését, miszerint lehetséges, hogy a Nyugat egy "új Ukrajna" szerepét szánja Moldovának.
Lavrov a Rosszija 24 orosz állami hírcsatornának és a RIA Novosztyi hírügynökségnek adott interjújában beszélt erről.
"Kategorikusan elutasítjuk az orosz diplomácia vezetőjének kijelentéseit, amelyek nem felelnek meg a valóságnak, és részei az orosz diplomácia már ismert fenyegető retorikájának. (...) Emlékeztetni szeretnénk az orosz felet, hogy a Moldovai Köztársaság az európai uniós csatlakozás útját választotta. Országunk állampolgárai támogatják ezt a tervet" - idézte Daniel Vode külügyi szóvivőt a minisztérium sajtóosztálya.
Lavrov az interjúban utalt arra, hogy Maia Sandu moldovai elnök a hadsereg erősítésére és NATO-csatlakozásra szólított fel. Szavai szerint a román állampolgársággal rendelkező elnök Romániával való egyesülésre és más, "a moldovai állampolgárok számára népszerűtlen" lépések meghozatalára is kész. Lavrov azt is mondta, hogy Chisinau elutasítja a tárgyalásokat a (szakadár) "Dnyeszter menti Köztársaság" ügyében.
(MTI)