Magasan repülő megfigyelő léggömböt észlelt az amerikai légtérben az Egyesült Államok légvédelme a Pentagon csütörtöki bejelentése szerint, a léggömböt több magas rangú politikus, köztük Marco Rubio republikánus szenátor, a Szenátus hírszerzési különbizottságának alelnöke kínai kémléggömbnek minősítette.
"A kínai kémléggömb az Egyesült Államok felett aggasztó, de korántsem meglepő" - szögezte le Twitteren Rubio, kiemelve, hogy Pekingnek az Egyesült Államokra irányuló kémtevékenysége "az utóbbi öt évben drámaian nőtt és vakmerőbbé vált".
Zoom
Fotó: Larry Mayer / The Billings Gazette / AP
A léggömb a kereskedelmi repülőgépek repülési zónája felett halad és nem jelent katonai vagy fizikai fenyegetést az emberekre - jelentette ki Patryck Ryder, a Pentagon szóvivője.
Hozzátette, hogy az utóbbi években észleltek már hasonlót és leszögezte: lépéseket tettek annak érdekében, hogy a léggömb ne juthasson "érzékeny információkhoz".
Kevin McCarthy, a képviselőház elnöke máris azt vetette Peking szemére, hogy "arcátlanul semmibe veszi az amerikai szuverenitást", kiemelve, hogy Kína "destabilizáló lépéseit" nem lehet figyelmen kívül hagyni.
A hírt nem sokkal William Burns, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatójának egy washingtoni egyetemen tartott előadása után jelentették be. Az előadáson Burns közölte: Kína jelenti jelenleg az Egyesült Államok geopolitikai kihívását.
A megfigyelő léggömb észlelése után a légvédelem a többi között F-22-es vadászrepülőgépeket is mozgósított, a hadsereg azonban eltanácsolt a lelövésétől attól félve, hogy a széthulló eszközből a földre zuhanó roncsok sérüléseket és károkat okoznának - tette hozzá a Pentagon egyik magas rangú tisztségviselője.
Zoom
Térképen a léggömb lehetséges útvonala (grafika: Guardian)
A ballont a légtérbe lépés óta katonai repülőgépek kísérik, a bejelentés idején Montana állam fölött repült, az állam repülőterén szerdán néhány órára légi tilalmat rendeltek el.
Steve Daines, Montana állam republikánus szenátora a Lloyd Austin védelmi miniszterhez intézett levelében aggasztónak nevezte, hogy a léggömb Montana légterébe jutott, kiemelve, hogy az államban lévő Malmstrom légi támaszponton interkontinentális rakétákat is tárolnak.
Greg Gianforte, Montana republikánus párti kormányzója közleményében az amerikai nemzetbiztonság miatti aggodalmát fejezte ki.
Szintén névtelenséget kérő tisztségviselő azt mondta, a ballon várhatóan "több érzékeny terület" fölött is áthalad, de részleteket nem árult el.
Más tisztségviselők azt közölték, a léggömböt Kanadához és az Aleut-szigetekhez közel észlelték, mielőtt az Egyesült Államok légterébe lépett volna.
Antony Blinken amerikai külügyminiszter várhatóan a jövő héten utazik Pekingbe. Tom Cotton republikánus szenátor a hírre a látogatás lemondására szólította fel a tárcavezetőt.
Craig Singleton Kína-szakértő rámutatott arra, hogy a hidegháború alatt a Egyesült Államok és a Szovjetunió gyakran vetett be ilyen jellegű, alacsony költségvetésű hírszerzési eszköznek tartott ballonkat.
Mindeközben a kanadai védelmi minisztérium bejelentette, újabb ballont észlelt a légterében, és "megfigyelés alatt tartja".
Frissítés: Peking: elhamarkodott következtetések
A pekingi kormány a hírre reagálva nyugalomra intett és azt közölte: Kínának nincs szándéka megsérteni egyetlen szuverén ország területét sem.
Mao Ning kínai külügy szóvivő egyúttal arra szólított fel: senki ne vonjon le "elhamarkodott következtetést" a Pentagon bejelentéséből, "mielőtt a nyilvánvaló tényeket meg nem állapítják".
"Kína felelősségteljes ország, amely mindig is szigorúan betartotta a nemzetközi jogot" - szögezte le, hozzátéve, Peking vizsgálja a bejelentést. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy a felek óvatosan és nyugalommal kezelik az ügyet.
2. frissítés: Csak az időjárás iránt érdeklődtek, de túl erős volt a szél
Meteorológiai kutatásokat végzett az amerikai légtérbe tévedt kínai léggömb, amely azért tévedt ilyen messze a tervezett útvonalától, mert korlátozottan irányítható, és az erős szél elfújta - közölte a kínai külügyminisztérium pénteken.
"A kínai fél sajnálja, hogy a léggömb előre nem látható körülmények (vis maior) miatt véletlenül amerikai légtérbe tévedt" - állt a közleményben.
A hivatalos kínai álláspont ellenére több magas rangú amerikai tisztségviselő úgy véli, kémkedési céllal repült be az eszköz.
A léggömb a kereskedelmi repülőgépek repülési zónája felett halad és nem jelent katonai vagy fizikai fenyegetést az emberekre - nyugtatta a kedélyeket Patrick Ryder, a Pentagon szóvivője.
Hozzátette, hogy az utóbbi években észleltek már hasonlót. Leszögezte: lépéseket tettek annak érdekében, hogy a léggömb ne juthasson "kényes információkhoz".
Egy névtelenséget kérő tisztségviselő azt mondta, a ballon várhatóan "több kényes terület" fölött is áthalad, de részleteket nem árult el.
A pekingi kormány a hírre reagálva nyugalomra intett, és közölte: Kínának nem áll szándékában megsérteni egyetlen szuverén ország területét vagy légterét sem.
Mao Ning kínai külügyi szóvivő egyúttal azt mondta: senki ne vonjon le "elhamarkodott következtetést" a Pentagon bejelentéséből, "mielőtt a nyilvánvaló tényeket meg nem állapítják".
A megfigyelőléggömb észlelése után az amerikai légvédelem egyebek között F-22-es vadászrepülőgépeket mozgósított, de a hadsereg végül úgy döntött: nem lövi le az eszközt, mert annak földre hulló roncsa sérüléseket és károkat okozhat.
A ballont az amerikai légtérbe lépése óta katonai repülőgépek kísérik.
Antony Blinken amerikai külügyminiszter a jövő héten Pekingbe utazott volna. Tom Cotton republikánus szenátor a hírre a látogatás lemondására szólította fel a tárcavezetőt, majd egy tisztségviselő közölte, hogy Blinken elhalasztotta a látogatást. A meg nem nevezett illető az ABC Newsnak nyilatkozva azt mondta: a külügyminiszter nem akart túlzón reagálni az incidensre, ezért nem mondta le azt, de azt sem szerette volna, hogy a léggömb legyen a központi témája tárgyalásainak.
Kína és az Egyesült Államok között több kérdés - egyebek között Tajvan, Hongkong, az ujgurok helyzete, a dél-kínai-tengeri hajózás, valamint kereskedelmi és technológiai viták - miatt is nagy a feszültség. A legfőbb problémák közé tartozik, hogy Washington szerint Peking hallgatólagosan támogatja Oroszország ukrajnai háborúját, és semmit sem tesz Észak-Korea rakétaprogramjának kordában tartásáért.
(MTI)