A norvég rendőrség pénteken közölte, hogy folytatják annak a volt Wagner-parancsnoknak a kihallgatását, akit múlt héten vettek őrizetbe.
A norvég hatóságok a múlt héten számoltak be arról, hogy elfogtak egy külföldit az Oroszországgal közös határ mentén. A határőrség közleménye szerint Andrej Medvegyev, aki az orosz katonai magánvállalattól, a Wagner-csoporttól szökött el, illegálisan lépett be Norvágiába. A norvég hatóságokat az orosz határőrök értesítették arról, hogy nyomokat találtak a hóban, amelyek arra utalnak, hogy valaki illegálisan lépte át a határt. Medvegyev a Reutersnek azt mondta, hogy szeretne bocsánatot kérni az ukrajnai harcokban való részvételért.
A norvég Nemzeti Bűnügyi Nyomozó Szolgálat, a Kripos közleményben tudatta, hogy az őrizetbe vett zsoldos digitális tartalmakat is átadott a hatóságoknak, és ezeket jelenleg is vizsgálják. A Kripos jelentése szerint Medvegyevet továbbra is tanúként hallgatják ki, nem köteles válaszolni a nyomozók kérdéseire, és csak illegális határátlépéssel gyanúsítják. A norvég rendőrség fokozta a biztonsági intézkedéseket a volt Wagner-parancsnok védelmében, de erről részleteket nem árultak el.
Medvegyev egy orosz disszidenscsoport által közzétett videóban elmondta, hogy bármilyen háborús bűncselekményről hajlandó tanúskodni, és tagadta, hogy bármelyikben is részt vett volna. Azt is hozzátette, hogy mindent elmond, amit a Wagner-csoport vezetőjéről, Jevgenyij Prigozsinról tud. A férfi közölte még, hogy félti az életét, és menedékjogot szeretne kapni Norvégiában.
(MTI)