Új védelmi minisztert neveznek ki Ukrajnában Kirilo Budanov vezérőrnagy, az ukrán katonai hírszerzési főcsoportfőnökség (GUR) vezetőjének személyében - közölte vasárnap David Arahamija, a parlamenti többséget alkotó, Volodimir Zelenszkij elnök mögötti Nép Szolgája párt frakcióvezetője.
Tájékoztatása szerint a védelmi minisztériumot érintő korrupciós botrány miatt nyomás alá került Olekszij Reznyikov eddigi tárcavezetőt egy másik kormányzati tisztségre helyezik át, a stratégiai termelő ágazatok miniszteri posztját kapja "a katonai-termelési együttműködés erősítése végett". (Hogy a gyakorlati szerepe mi lesz, az majd elválik, de a neve alapján lopni lehet innen is - a szerk.) Utóbbi tisztséget eddig Pavlo Rjabikin töltötte be.
Olekszij Reznyikov egyelőre nem erősítette meg a közlést.
Zoom
Akkora volt a botrány Zelenszkij-pajtásék védelmi beszerzésnél, hogy most inkább a védelemnek fog stratégiailag termelni. Logikus, nem?
"A háború változtatásokat diktál a személyzeti politikában" - írta Telegram üzenetküldő-oldalán a frakcióvezető.
"Az idők és a körülmények erősítést és átcsoportosítást igényelnek, Ez az ami, most zajlik, és a jövőben is zajlani fog. (...) Az ellenség offenzívára készül. Felkészülünk saját védelmünkre és annak visszaszerzésére, ami a miénk" - tette hozzá David Arahamija.
Január végén az ukrán védelmi minisztériumban botrány robbant ki a katonáknak szánt ellátmány túlárazott vásárlásával kapcsolatban. A történtekkel összefüggésben lemondott Vjacseszlav Sapovalov, a védelmi miniszter helyettese, és menesztették Bohdan Hmelnickijt, a tárca beszerzési osztályának igazgatóját. A tisztségviselőkkel szemben korrupció és az ukrán védelmi erők akadályoztatása címén indult büntetőeljárás.
Frissítés: Reznyikov "nem lát esélyt" a tárcaváltásra
Olekszij Reznyikov, aki a tárcájánál kirobbant korrupciós botrány közepette távozik posztjáról, hétfőn kijelentette: "nem lát esélyt" arra, hogy a stratégiai termelő ágazatok minisztériumának élére álljon. Kinevezését előző nap hagyta jóvá az ukrán elnök pártjának, a Nép Szolgájának frakcióvezetője, David Arahamija.
"Ha Ukrajna elnöke vagy a miniszterelnök ilyen javaslatot tenne nekem, visszautasítanám, mert nem rendelkezem olyan szakértelemmel, amely lehetővé tenné, hogy a stratégiai iparágak elsőrendű minisztere legyek" - idézte a politikust az UNIAN ukrán hírügynökség. Úgy vélekedett, hogy ez hibás döntés. Hozzátette, hogy Volodimir Zelenszkij elnök nem beszélt vele erről a kérdésről.
"Megkaptuk a Mikulástól, amit kértünk"
A Sky News közben arról ír, hogy Ukrajna leköszönő védelmi minisztere kijelentette: bízik abban, hogy a nyugati szövetségesek beleegyeznek harci repülőgépeket szállításába Oroszország ellen. Olekszij Reznyikov egy elmondta egy sajtótájékoztatón, hogy Ukrajna már mindent megkapott „a Mikulásnak küldött kívánságlistájáról”, csak a a repülőgépeket nem.
„Lesznek repülőgépek is” – fogalmazott Reznyikov magabiztosan, majd hozzátette: az igazi kérdés csak az, pontosan milyen gépeket kapnak.
A Sky News hangsúlyozza: több nyugati vezető is aggodalmát fejezte ki, hogy a katonai repülőgépek biztosítása provokálhatja a Kremlt,
és mélyebbre viheti országukat a konfliktusban.
(MTI - Mandiner nyomán)
Korábban írtuk: