Törökországban összeverekedtek egymással az orosz FC Sinnyik Yaroslavl és egy kárpátaljai (ungvári) ukrán csapat, az FC Minaj focistái.
Úgy tudni, hogy mindkét csapat tagjai edzőtáborozni érkeztek a törökországi Antalyába. A Baza nevű orosz Telegram-csatorna szerint a Royal Seginus nevű török hotelben történt az incidens még hétfőn. Az egész azzal kezdődött, hogy
az ukrán csapat tagjai és a kísérők odamentek az orosz csapat vezetőjéhez, és azt követelték tőle, hogy énekelje el az ukrán himnuszt.
Ezután az orosz férfi azt javasolta, hogy menjenek ki az utcára, és ott rendezzék el egymás között a nézeteltérést, de a hotel személyzete közbeavatkozott. Nem sokkal később azonban több ukrán focista egy liftbe került az egyik orosz játékossal, akit bántalmazni kezdtek.
Amikor azonban kiszálltak a liftből, szembetalálták magukat az orosz csapat többi játékosával, és ekkor tömegverekedés tört ki a szállodában.
A verekedésben négy orosz játékos sérült meg a beszámolók szerint. A hotel személyzete végül a rendőrséget és a mentőket is kihívta, azóta a szálloda állandó őrizetet kapott. A TASZSZ hírügynökség azt is közölte, azóta a két csapatot különböző szállodákban szállásolták el, hogy véletlenül se ismétlődhessen meg a kínos incidens.
A kárpátaljai kormányzó gratulált
Viktor Mikita kárpátaljai kormányzó kedden a Facebookon gratulált az ungvári csapat focistáinak a verekedésben aratott győzelemhez. Mint írta: a sportolók mesterkurzust tartottak arról, hogy "miként kell tárgyalni a megszállókkal a nemzetközi platformokon".
"Gratulálok honfitársainknak, a kárpátaljai FC Minaj labdarúgóinak ahhoz, hogy a Sinnyik […] tagjaival szemben győzelmet arattak az ökölharcban tegnap Törökországban. Csak így tovább, srácok!" – írta a kormányzó.
Az ukrán focisták szerint nem ők kezdték a verekedést
Az FC Minaj a Facebookon a következő hivatalos nyilatkozatot tette közzé az esetről:
Tegnap, február 13-án a törökországi Royal Sigunas szállodában lezajlott egy küzdelem az FC Minaj és az orosz Jaroszlavl Sinnyik játékosainak részvételével.
A verekedést az orosz csapat játékosainak a szálloda alkalmazottjával szemben elkövetett gyalázatos viselkedése és a kárpátaljaiakkal való provokatív kiabálás okozta.
Az orosz propagandamédia által közölt információ, miszerint a Minaj játékosai arra kényszerítették a Sinnyik tagjait, hogy énekeljék el a nemzeti himnuszt, és megvertek egy játékost a liftben, egyszerű ostobaság. A harc valóban lezajlott, de azon az emeleten, ahol az oroszok laktak, és egyenlő létszámban. Az orosz csapat részéről elszenvedett sérülések száma csak megerősíti azt a tényt, hogy az oroszok nem állják meg a helyüket.
A verekedés befejezése után, amikor a Minaj játékosai a szobájukban voltak, az oroszok folytatták a harcot egymás között. Azokat, akik megpróbálták leállítani a küzdelmet, Ukrajna támogatásával vádolták.
Az edzőtábor előtt az FC Minaj legfőbb követelése a szervezők felé az volt, hogy a szállodában ne legyenek jelen orosz csapatok.
Természetesen az oroszok is úgy tudják, hogy nem ők kezdték
A jaroszlavli Sinnyik csapata, amely az orosz első osztályban játszik, klubközleményben számolt be az esetről, előrebocsátva, hogy egyik játékosánál sem állapított meg az orvosi vizsgálat súlyosabb sérüléseket.
Az incidens hétfő este történt a Royal Seginus hotel területén, ahol az oroszoknak "konfliktusuk támadt a szintén itt edzőtáborozó ukrán FC Minaj csapat játékosaival, de nem a Sinnyik futballistái voltak a kezdeményezők" - áll a klub közleményében.
Megjegyezték: "játékosaink igazi csapatként viselkedtek, kiálltak csapattársuk mellett, akit megtámadtak. Jelenleg a csapatunk biztonságban van, a klub a további konfliktusok elkerülése érdekében úgy döntött, hogy az együttes másik szállodába költözik."
(Index - MTI nyomán)